Június hónapban több mint 22 millió példányban vettek kezükbe országos politikai, illetve szórakoztató napilapot az olvasók, ami valamivel több mint napi 900 ezer újságot jelent. A teljes mennyiség nagyjából harmadáért nem kellett fizetniük azoknak, akik az ingyenes Metro hírújságot (vagy azt is) választották. Ennek figyelembevétetelével a magyar lakosság mindössze 6 százaléka vásárol naponta hírlapot. A tavaszi hasonló adatgyűjtésünkhöz képest valamelyest fogyatkoztak az országos politikai napilapok példányszámai: napi átlagban a Népszabadságból mintegy 8 ezerrel, a Magyar Hírlapból 3 ezerrel, a Magyar Nemzetből néhány százzal kevesebbet vásároltak júniusban. Ezzel szemben némileg gyarapodott a bulvárlapok vásárlóinak tábora, az időközben eredeti nevéhez visszatért Blikk átlagosan 1-2 ezerrel, viszont a Színes Mai Lap lassan, de biztosan 17 ezerrel tornázta fel példányszámát. Sajtópiaci elemzők vélekedése szerint ez az olvasói igény arra utal, hogy a bulvárlapok piacát mégsem lehet egyetlen tollvonással monopolizálni. (Mint emlékezetes, a Ringier ez év elején abban a reményben szüntette be a frissen felvásárolt Mai Napot, hogy egyedül maradhat a bulvárújságok piacán.)
A Színes Mai Lap piaci előretörését figyelemre méltóvá teszi, hogy a két bulvármédium jelentős áreltéréssel versenyez egymással: a júniust még kevéssel 130 ezer fölött indító Blikk a Színes Mai Lap áránál mintegy 20 százalékkal kínálja olcsóbban magát. A havi értékesítés adataiból kitűnik, hogy a napilapokhoz szolgáltatásként adott különböző mellékletek érzékelhetően felpörgetik az újságok vásárlását: a Népszabadság pénteki magazinja 220-230 ezer fölé nyomja az értékesítést, a Magyar Nemzet televízió- és rádióműsora szerdánként jelent plusz 20 ezer lapvásárlót, és már az első héten ugyanez a hatás volt megfigyelhető a Blikk színes műsormellékletének bevezetése nyomán. Adataink szerint azonban ugyanez az eszköz -- legalábbis egyelőre -- nem gyakorolt hasonlóan jelentős húzóerőt a Magyar Hírlap esetében, amelynek változatlanul a szombati számából kel el a legnagyobb mennyiség. Ugyancsak a heti átlagnál többet vesznek szombaton a Népszabadságból és a Színes Mai Lapból, utóbbi értékesítését a szombati és vasárnapi vásárlóközönség mintegy 10 ezerrel, 80-82 ezer fölé emeli.
A hirdetési tarifák viszonylag pontosan tükrözik az egyes újságok eladott példányszáma közötti eltéréseket. A pénzért hozzáférhető napi sajtótermékek közül egy oldalra vetítve a legmagasabb példányszámú Népszabadság alkalmazza a legnagyobb tarifát. Ugyanakkor egy lapvásárló elérésének a költsége felől szemlélve a Magyar Nemzetben és a Népszavában lényegesen többe, a Magyar Hírlapban pedig a Népszabadság árának több mint kétszeresébe kerül a reklám. A hirdetési piacon fej fej mellett versenyez az egy lapvásárló elérését egyaránt 9-10 forint magasságában kínáló Blikk és Színes Mai Lap, a legolcsóbb ajánlat pedig a 340 ezres példányszáma ellenére valamivel a Népszabadság tarifaára alatt maradó Metro ingyenes hírújságé.
Míg a bulvárlapok vásárlói csak igen csekély (a Blikknél 14, a Színes Mai Lapnál pedig 2,3 százalékos) arányban fejezik ki az újságok iránti hűségüket előfizetéssel is, a országos politikai napilapok forgalmának oroszlánrészét jelenti az előfizetéses értékesítés. A hazai lappiac talán legstabilabb szereplője 150 ezres előfizetői számmal a Népszabadság, de hasonlóan magas -- 79, illetve 75 százalékos -- előfizetői táborral dicsekedhet a szerényebb példányszámú Népszava és a Magyar Hírlap is.