Traktor-összeszerelő gyár létrehozását tervezi Újfehértón a helybéli Amobil Trade Kft., amelynek első erőgépe már elkészült és típusbizonyítványra vár -- tájékoztatta Kovács András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei cég ügyvezető igazgatója az MTI-t.
A prototípus összeszereléséhez az angliai Perkins cégtől kapták a nyugat-európai környezetvédelmi követelmények szerint gyártott 85 lóerős motort, az alkatrészeket pedig Fehéroroszországból, Lengyel-, Németországból, valamint a magyar gyártóktól szerezték be.
A beszállítók a sorozatgyártás megindítása után is az első alkatrészeket adók lesznek. A Perkins cég -- amely a jól ismert Fergusson traktorokhoz is készít motorokat -- hosszú távra vállalta a szállítást -- hangsúlyozta az ügyvezető.
Az úgynevezett nullszériás sorozatgyártást szeptember hónapban szeretnék indítani, és a tervek szerint az év végéig 150-200 traktort kerül majd ki az újfehértói üzemből. A jövő évi terv 1000-0500 traktor összeszerelése.
A dolgozókat a kísérleti gyártás megindítása után folyamatosan veszik fel, jövőre már 300 környékbeli munkavállalót szeretnének foglalkoztatni.
A traktorok forgalmazásával foglalkozó -- 1995-ben magántőkéből létrejött -- újfehértói Amobil Trade Kft. a volt textilgyár létesítményeit vásárolta meg, és ott kívánja kialakítani a szerelőcsarnokot. A beruházás költségeinek nagyságát a cégvezető nem kívánta nyilvánosságra hozni.