Cégvilág

Védesse le önmagát

A San Franciscó-i DNA Copyright Institute (DNACI) arra próbálja rávenni a híres embereket, hogy védessék le nála saját DNS-lenyomatukat -- hangzott el a BBC műsorán.

Bár a tudóstársadalom megosztott az emberklónozást illetően, maga az eljárás -- a DNACI alapítója, Andre Crump szerint -- rövidesen olyan egyszerű lesz, mint most a mesterséges megtermékenyítés. Nem kell hozzá óriási laboratórium, s nem is lesz majd túl drága -- jósolta.
Nem lesz túl nehéz híres emberek DNS-ét megszerezni -- azok akarata ellenére sem --, ebből pedig már könnyűszerrel létrehozható majd a kiszemelt személy klónja. Cége ezért azt javasolja leendő ügyfeleinek, hogy adjanak DNS-mintát, aminek információtartalmát a DNACI jogvédelemre alkalmas módon rögzíti. Ennek alapján az ügyfélnek joga lesz megtiltani génállománya adatainak bármelyfajta nyomtatott, elektronikus, fényképészeti vagy biológiai úton történő másolását.
Ez azonban továbbra sem lehet akadálya annak, hogy valakit akarata ellenére klónozzanak -- ismerte el Crump --, viszont a folyamat jogi útra terelhető.
Nem világos viszont, hogy mi történik akkor, ha egy akarata ellenére "másolt" alany pert nyer klónozójával szemben -- mutat rá a BBC. A szakértők ráadásul továbbra sem gondolják olyan egyszerűnek az eljárást, ahogyan a fenti cég. Dolly bárány sikeres lemásolását is több ezer kudarcos kísérlet előzte meg. Úgy gondolják, az emberklónozás ugyanolyan nehéz, mint amekkora etikai katasztrófát okozna.

A San Franciscó-i DNA Copyright Institute (DNACI) arra próbálja rávenni a híres embereket, hogy védessék le nála saját DNS-lenyomatukat -- hangzott el a BBC műsorán. VG-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek