A New York-i Világkereskedelmi Központot és a Pentagont ért terrortámadások során károsodott számítógépek adatai helyreállításában segítene a Kürt Computer Rt. A térítésmentes felajánlást tartalmazó levelet tegnap juttatták el a kinti katasztrófakezelő központokhoz -- tájékoztatta lapunkat Kürti Sándor, a cég vezérigazgatója. Ilyen jellegű segítségre nem a nagy központi informatikai rendszerek esetében van szükség, hanem ahol a szoftveresek egyedi, titkos fejlesztéseken dolgoztak, hiszen a sérült adatok a fejlesztő agyában lévő információn kívül egyéb forrásból utólag nem pótolhatók.
A cég tisztában van azzal, hogy ez a terület éppen titkossága miatt elsősorban bizalmi kérdés, így a közvetítés ügyében felkérték a budapesti amerikai nagykövetség közbenjárását.
Teljes körű számítógépes adatmentéssel jelenleg mindössze három társaság foglalkozik a világon: a Kürt mellett az amerikai Ontrack és a norvég Norman-csoporthoz tartozó, Ibas nevű vállalat. Ezek a fizikailag súlyosan károsodott tárolórendszerek adatait is képesek helyreállítani. Mint Kürti Sándor mondja, amíg a roncsokon mágneses jelek fedezhetők fel, van remény. Példaként említette a kőbányai vásárváros B pavilonjának emlékezetes tűzesetét, ahol a "hamvába holt" informatikai rendszerből egyedül a fémdobozban tárolt mágneses felület menekült meg, s ennek révén lehetett helyreállítani az adatokat.
A mostani terrorakciók méretéből adódóan az ottani adatmentésben nagy valószínűséggel komoly kapacitáshiány lehet. A Kürt szerint ezer gigabájtnyi adat sérülhetett meg a támadások során, így elkelhet a segítség. A Kürt adatmentő kapacitása óránként 2,6 gigabájt.
A Kürt Computer Rendszerház Rt. 1989-ben alakult. A jelenleg 32 fős, tavaly bő egymilliárd forintos árbevételű társaság a saját fejlesztésű adatmentési technológiájával vált ismertté a nemzetközi piacokon is.