Az új villamosenergia-törvény megszünteti a bizonytalanságot, egyszersmind vége a kényelmes életnek az MVM Rt. számára -- sommázta Katona Kálmán, a társaság elnök-vezérigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján.
Az új piaci modell és az új villamosenergia-törvény legfontosabb alapelve az ellátásbiztonság -- mondta Hegedűs Éva, a gazdasági Minisztérium (GM) helyettes államtitkára. Többek között ezért, a korábbi változattól eltérő módon a kormány által múlt szombaton elfogadott változat szerint a Mavir Rt.-nek folyamatosan energiamérleget kell készítenie a szaktárca részére, a Magyar Energia Hivatal pedig pályázatot írhat ki új erőművi kapacitások létesítésére, ha szükségét látja.
A GM számításai szerint 2003--2010 között összesen 48 milliárd forintnyi átállási költség várható. Ez az MVM Rt.-nél jelentkezik -- mondta Katona Kálmán -- a hosszú távú szerződések piacának elvesztése miatt. A szaktárca a GDP évi 5 százalékos növekedése esetén évente a villamosenergia-igény 1,5 százalékos növekedésével számol.
A piacnyitásban első körben kétszáz-egynéhány cég lesz érintett, vagyis az évente 6,5 gigawattóránál többet fogyasztók. Ezek igényük legfeljebb 50 százalékát importból is beszerezhetik. A feljogosított fogyasztók számára 10-15 százalékos árcsökkenést prognosztizálnak a GM szakemberei, a közüzemi szektorban pedig az áremelkedés ütemének mérséklődése várható.
Az MVM Rt. a piacnyitásra való felkészülés jegyében szervezti átalakítások mellett bővíti alaphálózatát, hogy szolgáltatóként meg tudjon felelni a versenypiaci igényeknek. Többek között napirendre került ismét a Sándorfalva--Békéscsaba és a Pécs--Paks közötti összeköttetés megteremtése, és az elnök-vezérigazgató szerint a határon túli kapcsolatok megerősítése is szükséges, többek között Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Szerbia felé.
Az MVM új területeken is megjelenne. A jövő évre szinte az ország egészét lefedő, optikai gerinchálózatuk lesz, ami az áramszolgáltatás kommunikációs igényeinek kiszolgálásán túl szabad kapacitással is rendelkezik. Ezt a távközlési piacon kívánják hasznosítani. Ugyanakkor a távfűtésben is látnak fantáziát. Bárki létesíthet új erőművi kapacitást, csak a Magyar Energia Hivatal engedélyére van szükség. Ezzel a lehetőséggel az MVM Rt. is élni kíván. Részleteket azonban nem árult el ez ügyben.