Kilencezer négyzetméteres logisztikai központot alakított ki Bugyi községben a OBO Bettermann Hungary Kft., amely az épületekbe kerülő villamos rendszerek eszközeinek gyártására és értékesítésére szakosodott. A hárommilliárd forintból létesített bázis -- melynek hivatalos avatása a hét végén lesz -- délkelet-európai elosztóként működik majd. Az OBO innen tervezi szállítani saját, illetve importtermékeit a környező országokba. Hernádi Lajos cégvezető szerint a kft. jövőre már közvetlenül is exportál.
Az OBO Bettermann a kelet-európai országok közül elsőként 1993-ban Magyarországon létesített telephelyet, két évvel később pedig már -- a stabilnak ítélt gazdasági helyzetre alapozva -- a gyártás idetelepítéséről döntött. E célból Bugyi községben megvette az egykori telefongyár 200 ezer négyzetméteres telephelyét, amelynek épületeit 500-600 millió forintos ráfordítással felújította.
A kft. bérmunkával indult, de tavaly -- az anyavállalat döntése alapján -- hárommilliárd forintos beruházást indított el a gyárban. Első lépcsőben egy 10 ezer négyzetméteres gyártócsarnok épült, új gépeket, berendezéseket vettek. A beruházáshoz a Széchenyi-terv vállalkozáserősítő programjából százmillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a cég. A már folyó második lépcsőben egy 7 ezer négyzetméteres üzemcsarnokot alakítanak át, a harmadik ütem kezdési időpontjáról még nem döntöttek.
A beruházás 2003-ra fejeződik be, akkorra a létszám 500-550 főre bővülhet, a gyártásból származó árbevétel várhatóan hárommilliárd forinta nő. Az OBO cégen belül a magyarországi lesz a második legnagyobb gyár.