Eddig 40 ezer hengerfejet gyártott -- korszerű Rotacast eljárással -- és szállított a BMW 3-as sorozatának motorjaihoz az autógyár angliai üzemének a VAW Alumíniumtechnika Kft. A győri társaság még az idén további 40 ezer hengerfejjel látja el megrendelőt.
Az Opelnek, az Audinak, az idén májustól a BMW-nek, valamint 2002-től a Renault-nak motorblokkot, illetve hengerfejet gyártó VAW a BMW-megrendelés miatt építette fel -- a már meglévőhöz kapcsolódóan -- második, nyolcezer négyzetméteres üzemcsarnokát. (A VAW-csoport pályáztatást követően még tavaly kapott megbízást a BMW új típusú motorjaihoz készülő hengerfejek öntésére, a gyártás a konszernen belüli versenyeztetés után került Győrbe.)
Havasi Ferenc, a német VAW Aluminium AG 100 százalékos tulajdonában lévő kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy az új üzemcsarnokba elsősorban a BMW-nek készülő hengerfejek gyártását telepíti a cég, de az Audinak történő megmunkálás egy része is ide kerül. Az 50 millió márkás beruházás során egyebek között három Rotacast-berendezést helyeztek üzembe a BMW-s gyártáshoz, s később két további beszerelése is megtörténhet. (A termelés bővítéséhez 200 millió forint támogatást a Széchenyi-terv forrásaiból finanszírozott gazdaságfejlesztési pályázaton nyert el a társaság.)