Mint előzőleg megírtuk, az első menetben több mint tízmillió dolláros beruházással épülő öntöde 2003 elején kezdi a termelést két, egyenként 850 tonnás korszerű, függőleges kamrás, nyomásos öntőgéppel. Középtávon a gépek számát tízre növelik, ekkor a beruházás értéke elérheti a 25 millió dollárt. Kezdetben a gyár 60 főnek ad munkát Rétság vonzáskörzetében, számuk később 225-re növelhető.
Az új üzemtől az első években 8--12 millió dollár évi bevételre számítanak, jórészt exportból -- mondta a Világgazdaság érdeklődésére Nick Gibbs, az amerikai társaság elnöke. Az üzem vezetése magyar állampolgárokból áll majd, s mivel globális cégről van szó, szeretnék, ha az ügyvezetés kétnyelvű lenne. A tervek szerint a menedzsment magyar tagjait az Egyesült Államokban képezik ki.
A Gibbs hat nyomásos öntödét működtet székhelyén, a Chicago közelében lévő Hendersonban, s egyet-egyet Texasban, Dél-Koreában, valamint Brazíliában. Elsősorban autó-légkondicionálókat, valamint egyéb gépkocsi-alkatrészeket gyárt alumínium- és magnéziumöntéssel.
A Gibbs Die Casting a világ egyik legnagyobb nyomásös öntödei cége, s az öntödéken kívül működtet még nagy volumenű megmunkáló- és összeszerelő üzemeket, szerszámkészítő gyárat és közös vállalkozásban fém-újrafeldolgozó céget Hendersonban. A társaság tavalyi árbevétele 616 millió dollár volt.