Sóki Gyula, a Sütőipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a legálisan csaknem 20 ezer embert foglalkoztató iparágban még mindig nem alakultak ki a tényleges piaci viszonyok, továbbra is jelentős szerepe van a feketegazdaságnak.
A legnagyobb arányban fogyó fehér kenyér fogyasztói ára augusztusban 40 százalékkal volt magasabb, mint két évvel ezelőtt, de még az egyéves növekedés is meghaladja a 21 százalékot. Az ipar jövedelme és az alkalmazottak keresete azonban ettől jóval elmaradt.
Sóki Gyula állítja: a helyzet annak ellenére tarthatatlan, hogy a legálisan működő vállalkozások megpróbálnak elfogadható keresetet biztosítani az alkalmazottaknak.
A sütőipar átadási árai -- amelyekre, az esetek többségében, az iparnak kevés ráhatása van -- szerényen nőttek. Az év első felében ugyanis a kenyerár 10-12 százalékkal, a péksütemények ára 10-15 százalékkal nőtt -- mondta. A kereskedelmi cégek egy része nyer az értékesítésen, a sütőipari vállalkozások jelentős része nullszaldós, és képtelenek az alkalmazottakat az elvárásoknak megfelelően megfizetni. A sűtőipari cégeknél az is egyértelmű, hogy a költségek növekedése nagyobb volt, mint az árbevételé.
A legálisan működő sűtőipari vállalkozások árbevétel-arányos nyeresége hat évvel ezelőtt átlagosan még 7-8 százalék volt, napjainkban mindössze 2,46 százalék. Ilyen körülmények között a vállalkozások többsége képtelen a termékár-növekedéssel arányos béremelésre. Ezért a minimálbér bevezetése is inkább feszültséget, mint előnyt jelentett -- mondta Sóki Gyula.
A szükségesnél másfélszer nagyobbak a termelőkapacitások, amelyek egy része a feketegazdaságot gyarapítja. Emiatt az iparágon belül tart az árletörő verseny, több vállalkozás -- azért, hogy piacon tudjon maradni -- a tényleges bekerülési költség alatt ad át terméket. Ebbe az is "belefér", hogy számosan számla nélkül, az adófizetés megkerülésével értékesítenek.
A sütőiparban évek óta csökken a bérek reálértéke, noha 1995 óta létezik a szakágazati kollektív szerződés. A keresetek reálértéke az idén azért nem mozdult a kivánt mértékben, mert a 10 százalékos bérnövekedés jelentős részét -- 5-6 százalékát -- felemésztette a minimálbér bevezetése és a szakmai bértarifa-megállapodás betartatása. Az pedig újabb feszültség forrása, hogy a cégek jelentős része a bérpótlékokat (a műszakpótlék és a túlóra kivételével) az alapbérbe építette be. Ez pedig nem jelentett keresetnövekedést. Így szinte végleg kimerültek azok a tartalékok, amelyekkel a keresetek a jövőben növelhetők lennének.
Werli József, a Sütőipari Egyesülés igazgatója nem ért egyet azzal, hogy az iparágban csökkent volna a bérek reálértéke. Állítja, hogy az alkalmazottak bére az inflációval azonos mértékben nőtt. Egy sor olyan vállalkozás létezik, amelyik 10 százalék főlött emelte a béreket, ami a versenyszféra más vállalati csoportjánál valóban kisebb mértékű.
A feketegazdaság jelenlétéről megjegyezte, hogy az legalább 20-25 százaléknyi. Ez több forrásból táplálkozik, például abból, hogy továbbra is léteznek illegálisan működő cégek, be nem jelentett dolgozók; és az említett számlázás nélküli árumozgás is fennáll.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.