Hasonló összeget szándékozik fordítani a vezetés az év hátralévő hónapjaiban a meglévő eszközállomány újraszervezésére, hogy ezáltal a vállalat megőrizze pozícióit a fémárak esésétől és a kereslet gyengeségétől sújtott piacon. A 2001-es nyereség a várakozások szerint így is a tavalyi szint alatt marad. Az átszervezést, így a folyamatok optimalizálását a közelmúltbeli vállalati felvásárlások is szükségessé tették.
Az Alcoa legutóbb például az ázsiai térségben is jelentős befolyással bíró ausztrál Western Mining Corp. Ltd. bányavállalat közel hatmilliárd dollárért való megvásárlásáról kötött megállapodást. A főleg készpénzfizetésből és adósságátvállalásból álló ügylet előzményéül az szolgált, hogy az ausztrál társasággal a közelmúltban már közös vállalatot hoztak létre Alcoa World Aluminium and Chemicals néven.
A világpiac felét uraló Alcoa egyik legnagyobb vetélytársa, a BHP Billiton a közelmúltban szintén megegyezett, hogy összevonja fémelosztó üzletágát, amely így összesen kétmilliárd dolláros bevételre számíthat éves viszonylatban.