Első célpontnak a bécsi műkereskedő-óriás Dorotheumot szemelték ki, a vételár azonban túl magasnak bizonyult, jelenleg két-három ipari vállalat megvásárlásának lehetőségét vizsgálják -- számolt be terveikről V. Julius Meinl a Die Presse kérdésére. Álláspontjuk szerint a jó befektetésnek az olyan több országra kiterjedő tevékenységet folytató cégek számítanak, amelyek saját adataik szerint világviszonylatban az iparág legnagyobb öt szereplője közé tartoznak. Ilyen megfontolásokból kiindulva nem valószínű, hogy az osztrák állami tulajdonú vállalatokat egybefogó ÖIAG kínálatából választanak.
A Telekom Austria irányában pedig nem mint nagybefektető, hanem inkább befektetési bankként mutat érdeklődést a pénzügyi területen is egyre befolyásosabb cégcsoport. A fedezeti ügyletekre, valamint fúziók kapcsán mutatkozó árfolyamkülönbségeknél adódó arbitrázslehetőségekre koncentráló Meinl Bank a tőzsdeválság ellenére is 30 milliárd schillingről 35 milliárdra igyekszik növelni saját tőkéjét. Várakozásaik szerint tavasszal még mutatkozhatnak kisebb viharok a nemzetközi pénzpiacokon, így az általuk várt áresés révén ki tudják majd elégíteni ügyfeleik velük szemben meglévő 20-30 millió schillinges követelését. A nemsokára londoni képviselettel is bíró Meinl Bank tavaly 70 százalékos bevételnövekedést produkálva 360 millió schillinges eredményt ért el. Az akkor fele részben vagyongazdálkodásból, fele részben pedig befektetési bankárkodásból származó nyereség nagy részét a szomszédos rendszerváltó országokban érték el. Ilyen dinamikus növekedést ma már azonban senki sem remél a vállalatnál.
Magyarországról való visszavonulásuk után jelenleg a lengyel és a cseh piacra koncentrálnak. Bár a konszern első féléves forgalma némi esés következtében 1,4 milliárd schilling volt, s az eredmény is gyengének bizonyult, a múltbeli nyereségek következtében a beruházások folytatódnak: 20-25 darab, összesen 2500-3500 négyzetméter alapterületű üzlet megnyitása várható a közeljövőben Csehországban.