Cégvilág

Az InterCom vette át a Pólus moziját

Az InterCom Rt. vette át a Pólus Centerben működő, Cineplex Odeon néven ismert, hattermes multiplex mozi üzemeltetését azok után, hogy tavaly tavasz óta tárgyalások folytak a cseréről.

Az InterCom - amely nemcsak a .Hollywood Multiplex (HM) mozilánc üzemeltetőjeként, hanem filmforgalmazóként is jelentős szereplő a piacon - ezzel négy moziközpont tulajdonosa Budapesten: a Pólus mozira átkeresztelt régi-új multiplex mellett a Hollywood Multiplex Duna Plaza, a Lurdy Ház és az Óbuda is a tulajdonukban van. A Pólus Center moziközpontja öt éve üzemel, az első három multiplex filmszínház egyike volt. Tavaly és tavalyelőtt évente körülbelül félmillióan néztek itt filmeket, s az InterCom adatai szerint a fővárosi mozipiacból 7 százalékkal részesedik.

A Pólus mozival az InterCom csak Budapesten 34 termében vetít filmet, országosan 62 teremben, ezzel országos szinten is vezető - mondta lapunknak Berkes Zoltán, az InterCom moziüzemeltetési igazgatója. A nézőszám és a tavalyi bevétel szerint 38 százalékos a piaci részesedése. Az új tulajdonos a Pólus mozi 2003-ig tartó felújítására 250 ezer dollárt szán, ebből fedezik az elengedhetetlen beruházásokat, először is a belsőépítészeti átalakításokat. Bevezetik az InterCom által használt jegyeladást, az ehhez szükséges számítógépes rendszert, hogy ez a moziközpont is minél előbb bekapcsolódhasson a HM-lánc minden szolgáltatásába. Ezeket 2002 őszéig szeretnék elvégezni a Pólus moziban, amely utána a HM-lánc része lehet.

A Cineplex Odeont a legnagyobb amerikai moziüzemeltető, a Loews-Cineplex Entertainment Corporation csődje után kezdték árulni (VG, 2001. márc. 12.), a cég egyetlen magyarországi soktermes mozijaként, amely bevétele alapján 2000-ben az ország hatodik legeredményesebb multiplexe volt. Ezért is látott benne fantáziát az InterCom. A HM-láncnak eddig nyolc tagja volt, köztük öt vidéken. Az Andrew Vajna többségi tulajdonában lévő vállalkozás és az ausztrál Village Cinemas öt éve nyitotta meg az első Hollywood Multiplexet a Duna Plazában. A 2001-es végleges, országos adatok még nem állnak rendelkezésre, de Berkes Zoltán szerint az első összesítések alapján a nézőszám meghaladta a 4 milliót, 2000-ben a HM-moziknak 3,4 millió nézője volt. A tavalyi jegybevétel körülbelül 2,5 milliárd forint volt, 2000-ben kétmilliárd. A HM termeiben tavaly 94 ezer előadást tartottak.

Az InterCom Rt. vette át a Pólus Centerben működő, Cineplex Odeon néven ismert, hattermes multiplex mozi üzemeltetését azok után, hogy tavaly tavasz óta tárgyalások folytak a cseréről. Eszéki Erzsébet-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek