A helyi parlamenti képviselőkkel történt egyeztetés után is be kívánja zárni a cég két skóciai gyárát a Levi Strauss vezetése. Ez Dundee-ban és Bellshillben közel ezer állás megszűnését jelentené.

A bezárandó skóciai gyárak feleslegessé vált kapacitásait a magyar-, a lengyel- és a törökországi gyártóhely között fogják elosztani - mondta a Világgazdaság érdeklődésére a Levi Strauss Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Erdei Attila elmondta, hogy a cég hazai, kiskunhalasi gyárában folyamatosan bővül a termelés. Az üzemben 550 fővel évente hárommillió farmernadrágot varrnak, ennek jelentős része a népszerű 501-es modell. Az alapanyagot az USA-ból hozzák, de minden munkafázist itt végeznek. A készterméket egész Európában értékesítik.

A Levi Strauss Europe brüsszeli központjának szóvivője érdeklődésünkre megerősítette lapunk értesülését, de még túl korainak tartotta a részletek ismertetését, mint ahogy az áttelepíteni tervezett gyártókapacitások nagyságáról, a cég üzletmenetéről sem közölt részletes adatokat, tekintettel a Levi Strauss üzletpolitikájára.
A Financial Times szerint a gyárbezárás - ami egyébként még meg nem nevezett amerikai üzemeket is érint - azt jelzi, hogy a társaság tavaly sem tudott javítani pénzügyi pozícióin: az utolsó negyedévben 16 százalékkal, 63 millió dollárra csökkent a nettó nyeresége, miután 22 milliót éppen az átszervezések miatti gyárbezárásokra fordított az USA-ban és Ázsiában.

A cég két éve indította az átalakítási programot, melyben a hangsúlyt a gyártásról a marketingre, illetve a termékfejlesztésre helyezi. Akkor 22 USA-beli gyárából 11 bezárását jelentette be, ami 234 millió dollár költséggel és 5900 munkahely megszüntetésével jár. 1998-ban 13 amerikai gyár és négy európai üzem bezárását jelentette be, 7400-zal csökkentve a dolgozók létszámát.