Érző, beszélő robotok, lényegesen meghosszabbított élet, számítógépek adatbázisával feldúsított agy. A műszaki fejlődés annyira felgyorsul - állítja Ray Kurzweil jövőkutató a hamburgi Die Zeit munkatársával folytatott beszélgetésben, hogy akár már egy évtized múlva mai szemmel nézve fantasztikus világban élhetünk.

Az, aki 1986-ban Microsoft-részvényt vásárolt - mondjuk - 2000 dollárért, ma milliomos. Nyilván sokakat foglalkoztat a gondolat, mi lesz a holnap Microsoftja, hova értelmes befektetni. Ray Kurzweil amerikai futurológus szerint a GNR-szektorba. Magyarán azokba az ágazatokba, amelyek genetikával, nanotechnológiával és robotikával foglalkoznak.

A genetika hozzásegít az élet törvényeinek megismeréséhez és megteremtheti az elvi lehetőségét a betegségek kiiktatására. A nonotechnológia segítségével már 25-30 éven belül abban a helyzetben leszünk, hogy minden elképzelhető terméket tetszés szerinti formában előállítsunk. A mesterséges intelligencia pedig nyomokban már most is létezik. Sok ezer féle robot az embernél hatékonyabban hajta végre feladatát, de e téren is óriási változások lesznek. 10 év múlva az interneten olyan virtuális személyekkel találkozhatunk, akikkel már beszélgetni is képesek leszünk. És hogy mivel foglalkoznak majd? Például tanácsokat fognak adni videokamera vásárlásához.

A rovari agytól az emberig

Természetesen mindennek az alapfeltétele az, hogy a számítógépek intelligenciája sokkal nagyobb legyen, mint manapság. Két évvel ezelőtt a számítógépek agyának intelligenciája nem haladta meg egy rovarét. Manapság egy ezerdolláros PC már annyit tud mint egy egér. Természetesen nem torpan meg a haladás. Igaz, szakértők szerint Moore törvénye, miszerint a számítógépek kapacitása másfél évenként megkétszereződik, 10-12 éven belül elveszíti érvényét, mivel a csipek miniatürizálásának, így hatékonyabbá tételének, megvannak a maga határai. De ezután a háromdimenziós nanocsövek lesznek a fejlődés motorjai. Segítségükkal valamikor 2019 táján a számítógépek teljesítőképessége eléri az emberi agyét.

Számítógépzakók

A miniatürizálás évszázadunk másik jellemző irányzata. A számítógépdobozok valamikor 2010 táján eltűnnek. A komputerek ugyanis zsugorított formában elhelyezhetők lesznek szemüvegekben, kontaktlencsében, vagy például ingben, zakóban. Monitorok sem lesznek, az információk közvetlenül a szemre vetülnek majd, vagy a PC-szöveten lesznek olvashatók.

A számítógépgyártással foglalkozó Compaq, Dell vagy Apple természetesen mai formájában nem létezhet tovább. Gyökeresen át kell alakítaniuk üzleti modelljüket. Kurzweil szerint már most látszik, hogy pénzt elsősorban az interneten keresztül megvalósuló intelligens szolgáltatásokkal lehet keresni. 10 éven belül az emberek jó része szünet nélkül on-line lesz. Ha például idegen városban egy felhőkarcoló előtt sétálunk, a PC-szövetünkön vagy a szemüvegünkön meg fog jelenni, hol vagyunk, és milyen cégek dolgoznak az előttünk lévő épületben.

Teljes virtuális valóság

A legtöbbször azonban nem lesz rá szükség, hogy például tárgyalásra kimozduljunk irodánkból vagy otthonunkból. 2010 táján teljessé válik az audovizuális realitás. Emberek háromdimanziós virtuális térben értekezhetnek, miközben megszokott környezetükben maradnak. De 2010-ben már virtuális személyekkel is cseveghetünk, akik még nem hasonlítanak a megtévesztésig ez emberekhez, de attól még nagyon szórakoztatók lehetnek. További húsz év, és a miniatürizálódás akkor már ott tart, hogy intelligens robotokat küldhetünk vérárammal testünkbe, amelyek a test idegsejtjeivel kommunikálhatnak. Segítségükkel - az összes érzékszerv bekapcsolásával - megvalósítható lesz a teljes virtuális valóság. Ez természetesen lehetővé fogja tenni a tökéletes virtuális szexet. De ami sokkal fontosabb, képesek leszünk az emberi intelligencia lényeges kitágítására. Az emberek olyan jellemzőket is magukra öltenek majd, amelyek jelenleg csak a gépeket jellemzik. Agyunkat nem biológiai intelligenciával is felfegyverezhetjük, megsokszorozva ezáltal emlékező képességünket. Nem kell sok munkával és fáradsággal tanulnunk, hanem a tudást közvetlenül a számítógépből letölthetjük agyunkba.

Elektronika az agyban

Természetesen nemcsak szellemünk, hanem testünk is élvezi majd a technológiai foradalom áldásait. Egyes hiányosságok, mint a vakság vagy a süketség - bizonyára nem is olyan sokára - kiküszöbölhetők lesznek. Ebben egyrészt a genetika segít majd, de olykor elektronikai eszközök is szükségessé válhatnak. A sükedtség néhány formája már most részben gyógyítható például a hallóideggel közvetlen kapcsolatban lévő elektronikus implantátum behelyezésével. Hallásukat korábban elvesztő emberek bizonyos esetekben már most is olyannyira rehabilitálhatók, hogy telefonbeszélgetést is lehet velük folytatni. Hamarosan már olyan fejlett implantátumok is lesznek, amelyek a kiváló minőségű zenehallgatást is lehetővé teszik. Eljön az idő - mondja Kurzweil -, amikor agyunk vagy idegrendszerünk tökéletlenül működő részeit elektronika fogja pótolni.

Csirkemell csirke nélkül

A biotechnika lehetővé teszi teljes szervek pótlását. A mai ötvenesek - a futurológus szerint - bátran reménykedhetnek benne, hogy hetvenes éveikben, ha gyenge lesz a szívük, vérükbe pumpált friss sejtek segítségével fokozatosan új szívre cserélhetik a régit. De nem csak az emberi szerv növeszthető. Az állattenyésztést feleslegessé teheti az állat nélküli húsgyártás. Ehetünk sertést soha nem látott karajt, mesterségesen növesztett csirkemellet. Az őssejtkutatást ellenzőit addigra régen megnyugtathatta, hogy nem kell petesejt vagy magzat ahhoz, hogy őssejtet nyerjük. Elég lesz hozzá bőrszövet.

A Die Zeit szkeptikus újságírónője szerint a futurológus javíthatatlan optimista, olyan dolgokat megoldhatónak vél tíz-húsz éven belül, amelyek más tudósok meggyőző magyarázatai szerint jó ha száz év múlva bekövetkeznek. Ezt Kurzweil azzal üti el, hogy sok tudós nem exponenciális hanem lineáris dimenziókban gondolkodik. Ha valamely problémának egy év alatt csak 1 százalékát sikerült megoldani, sokan úgy vélik, hogy száz év kell a százszázalékos megoldáshoz. Holott a haladás üteme tízévenként megkétszereződik, vagy még jobban gyorsul. Az internet sokáig szinte észrevétlenül fejlődött, de a kilencvenes évek közepétől robbanásszerűen kezdett terjedni. Minden okunk megvan rá - mondja Kurzweil -, hogy a XXI. században akkora lesz a haladás, mint az elmúlt húszezer évben. És százszor akkora, mint a XX. században. Mi több, hamarosan eljön az idő, amikor a haladás ütemét az emberi agy képtelen lesz felfogni. 2030-ban 1 dollárnyi számítógép-kapacitás teljesítőképessége körülbelül akkora lehet, mint az emberi agyé. Olyan mesterséges intelligenciát fejleszthetünk ki arra az időre, amely megérti az összefüggéseket, érzéseket. Emberi értelemben intelligens gépeket állíthatunk elő. Az ember természetesen nem fog konkurálni a gépekkel, ehelyett kölcsönösen megtermékenyíthetik egymást. A biológiai és nem biológiai intelligencia összekapcsolása tágíthatja az emberi szellem határait.

Nanotechnológia

Az új technológiák nemcsak az embert, az agyunkat változtatják meg. 30 éven belül a nanotechnológia lehetővé teszi, hogy saját magunk megfelelő szoftver segítségével mindenféle tárgyat, például bútort előállítsunk olyan anyagból, amiből csak akarjuk. A technológia a teljes életmódot megváltoztatja a képzéstől az orvoslásig. Az iskolában a gyerekek generált virtuális térben belebújhatnak nagy emberek bőrébe és átélhetik a múlt történéseit. A kórházakban az orvos inkább tanácsadó lesz, mert a számítógép egyre inkább átveszi a diagnóziskészítés és a gyógyítás feladatát.

Az új technológia az ipar jellegét is megváltoztatja. A központosított nagytechnológia helyett decentralizált technológiákra van szükségünk. Eltűnnek az atomerőművek, a hatalmas olajfinomítók, nem lesznek óriási épületek, hatalmas repülőgépek. A nagytechnológia nagy veszélyt hordoz, a decentralizált pedig gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Üzemanyagot a mikroszkopikus üzemanyagcellák szolgáltatnak majd, és energiaellátásunkat decentralizáltan szervezhetjük meg. Az ember a jövőben nem zsúfolódik össze kis helyen, és általában is kevesebbet utazik ténylegesen, hiszen helyette megteheti virtuálisan. Ezért jóval kevesebb repülőgépre lesz szükség - hangzik Kurzweil próféciája.