A legnagyobb bankokat tömörítő szindikátus követeli, hogy indítsanak hivatalos nyomozást a nemrég csődbe jutott KPNQwest ellen. Az ABN Amrót, a Citigroupot, a Fortist, a Barclayst, a Bank of Americát, a Dresdner Kleinwort Wassersteint és a Deutsche Bankot törmörítő csoport azért lép fel közösen a KPNQwest ellen, mert nem kaptak a cég szorult gazdasági helyzetéről semmiféle tájékoztatást, mielőtt elfogadtak egy 525 millió eurós hitelszerződési együttműködést. A bankok egy független auditor kijelölését kérik a vizsgálatra a bíróságtól.

Ismeretes: a holland cég Európa legnagyobb távközlési gerinchálózata, amely 25 ezer kilométeres, 18 országot átfogó távközlési hálózatot fed le, becslések szerint a kontinens internetes adatforgalmának a 40 százaléka ezen keresztül zajlik le.

A cég közös európai leányvállalata az amerikai Qwest Communicationsnek és a holland KPN-nek. Utóbbi 23 millió euróval tartozott a KPNQwestnek. Mint azonban tulajdonosai kijelentették: egyedül nem hajlandók megmenteni a céget, csak akkor fizetnek, ha a többi adós is átutalja a kért összegeket.

A pénzintézetek úgy gondolják, a vizsgálat során további kérdések merülhetnek fel az amerikai anyavállalat saját könyvelési gyakorlatával szemben. A bankok ugyanis jelentős ellentmondásokat vélnek felfedezni az európai társaság könyvelési rendszerében. A pénzintézetek szeretnék, ha részleteiben is nyilvánosságra kerülnének a KPNQwest és az alapítók között lebonyolított pénzügyi tranzakciók, amelyek hitelessége jelenleg erőteljesen kétségbe vonható.

VG-összefoglaló