Nem működhet úgy a magyar édesítőszer-piac, hogy egyrészt jövedéki termékként kell kezelni a cukrot, másrészt a lakossági forgalomban szinte korlátlan mennyiségű termék behozatala lehetséges - mondta lapunknak Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. elnök-vezérigazgatója, a Cukoripari Egyesülés elnöke.
Arra utalt, hogy tapasztalatuk szerint a jelenlegi szabályoknak ugyan megfelelő módon, de magánúton zsákszám érkezik az olcsó román cukor hazánkba, miközben a tízezreket foglalkoztató magyar cukorágazat piaci nehézségekkel küzd.
A várhatóan piaci zavart okozó jelenség a szabályozás összehangolatlanságából következik, miszerint egy magyar állampolgár naponta 50 kiló cukrot hozhat be vámmentesen, míg a termelés és a nagybani forgalmazás már az unióshoz alkalmazkodik, vagyis bizonyos értelemben kötött. Fischer Béla becslése szerint az említett mennyiség ugyananynyi, mint a háztartásokban, az élelmiszer-ipari, vendéglátói egységekben felhasznált cukor, ide értve az izoglükózt és a mesterséges édesítőszereket is.
Arra a kérdésre, hogy miért lehet olcsóbb a romániai cukor, Fischer elmondta: ennek sok oka van. A cukor világpiaci ára tartósan alacsony, sőt, még továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Romániában döntően az ipar által vásárolt olcsóbb nyerscukorral dolgoznak, a miénktől valamelyest eltérőek a fogyasztási szokások és a fogyasztói árak is. Ismeretei szerint a bezsákolva áthozott cukor kilónként mindöszsze 104-105 forintba kerül, jóval kevesebbe a magyar kereskedelemben kaphatónál.
A cukorturizmus a határ közeli régiókban visszaszoríthatja a hazai áru fogyasztását. A helyzetre nem ad megoldást az az ellenőrző rendszer sem, amelyet a vámszervek működtetnek - mondja Domonkosi Imre, a Cukor Terméktanács alelnöke, a Szolnoki Cukorgyár Rt. vezérigazgatója. A megfigyelő rendszer a regisztrált, nagybani cukorkereskedelem, az -export és az esetleges cukorimport alakulását kíséri figyelemmel.
A terméktanácshoz hivatalosan még nem jutottak el a túlzott magánbehozatallal kapcsolatos észrevételek. A vállalati információk alapján azonban több helyről is jeleztek gondokat, ezért, ismeretei szerint, néhány cég előzetesen szorgalmazta a VPOP-nál, hogy idővel vizsgálja felül a vámmentesen behozható cukor mennyiségét. Az egy alkalommal, ismétlésekkel behozható napi 50 kiló cukor ugyanis nem tekinthető személyes fogyasztásnak.
A KSH legutóbbi jelzése szerint a kristálycukor- és a mézfogyasztás 1999 óta csökkenő tendenciájú, 2000-ben 12,1 százalékkal csökkent- és 34,3 (ebből a cukor 33,9) kilogrammra esett vissza. Azt, hogy az idén bekövetkezett további visszaesésből mennyit képvisel a rossz gyümölcsszezon és mekkorát a turistaimport, még nem tudni - mondta Madarász László, a kabai Eastern Sugar Rt. vezérigazgatója. A megszokottnál nagyobb turistaimport viszont valóban létezik, legföljebb a mértékét még nehéz megítélni, hiszen a vámmentesen behozható menynyiséget senki sem rögzíti. Az alacsony román ár okáról sejtéseink vannak, de annyi bizonyos, hogy az ottani cukoripar saját termelése alacsony, és alapvetően a nyerscukor finomítására vannak berendezkedve, így bizonyosan ennek is köze van az árak nagyfokú eltéréséhez. A tapasztalatok szerint a határon túli cukor román feliratú zsákokban érkezik Magyarországra és teremt konkurenciát a hazai terméknek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.