GM Daewoo Auto & Technology Co. (GM-Daewoo) néven új autógyártó cég alakul október 28-án, amelybe beviszik a Daewoo Motor Company bizonyos vagyonrészeit - jelentette be tegnap a General Motors Corporation, a Daewoo Motor Company és Daewoo Motor hitelezői bizottságának nevében eljáró Koreai Fejlesztési Bank.

Az új vállalat három autógyárral indul, amelyek a dél-koreai Csangvonban és Kunsanban, valamint a vietnami Hanoiban vannak, de emellett a GM-Daewoohoz tartozik a formatervezés, a konstrukciós, a kutatás-fejlesztési, az értékesítési, a marketing- és az igazgatási részleg is a dél-koreai Bupjongban.

Az egyéb létesítményeket, leányvállalatokat, vállalkozásokat, kinnlevőségeket és kötelezettségeket, amelyekre vonatkozólag nem intézkedik a vagyonátruházási megállapodás, a Daewoo Motor Company hitelezői tartják meg.

A Daewoo Motors bupjongi gyártóüzeme új vállalattá szerveződik Daewoo Inchon Motor Company néven, és továbbra is a GM-Daewoo jármű-, motor-, sebességváltó- és részegység-beszállítója lesz, legalább hat évig. A megállapodás opciót ad a GM-Daewoonak, hogy a következő hat éven belül bármikor felvásárolja e vállalatot.

Az említett három gyáron felül a GM-Daewooé a Daewoo osztrák, belga, holland, francia, német, olasz, Puerto Ricó-i, spanyol és a svájci vezérképviselete is, továbbá a Daewoo európai alkatrészüzletága, hollandiai székhellyel. Az európai leányvállala-tok tevékenységének összehangolására a cég létrehozta az európai igazgatási központot Zürichben, ahol a GM Europe főhadiszállása is van.

A globális tranzakció keretében megszerzett vezérképviseletek mellett a GM-Daewoo két új vállalat hoz létre, egyet az angliai Lutonban, egyet pedig Budapesten, amelyek az Egyesült Királyságban, illetve Közép- és Délkelet-Európában képviselik az új vállalatot. Az ez utóbbival kapcsolatos részletes terveket november elején hozzák nyilvánosságra.