Eddig 10-12 cég jelezte, hogy mintegy 4 ezer dolgozót tud foglalkoztatni Fejér megyéből, többek között azokat, akiket az IBM székesfehérvári üzemének bezárása miatt küldenek el - közölte Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára. A Samsung például Pest és Szolnok megyei üzemében szeretné a létszámot növelni, s alkalmazná, sőt autóbusszal a munkahelyekre is szállítaná a Székesfehérvárott elbocsátottakat. Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere szerint nem csökkent a város vonzereje, jelenleg is több befektető érdeklődik a letelepedési lehetőségek iránt. Velük a tárgyalásokat a történtek után felgyorsítják.

Gógl Árpád fideszes képviselő közölte: felveszik a kapcsolatot a székesfehérvári befektetési lehetőségek iránt érdeklődő koreai és német céggel, valamint az alacsony képzettségű munkások számára népfőiskolai rendszerben készségfejlesztő programot indítanak. Az IBM székesfehérvári gyárának bezárása nem kizárólag a város ügye, a kormány ezért minden lehetséges eszközzel segíti az elbocsátandó 3700 ember elhelyezkedését - mondta Csizmár. Mivel többségük a környező településekről, illetve távoli megyékből érkezett az IBM-be, a helyzet kezelése és a tennivalók átfogó

koordinálása érdekében a kormány a Fejér Megyei Munkaügyi Központ vezetőjét, Zimmermann Józsefet miniszteri biztossá nevezte ki. A gyárban kihelyezett munkaügyi irodát hoztak létre, ahol a regionális munkaerő-képzési központtal együtt az állásajánlatokról, képzési lehetőségekről tájékozódhatnak az érintettek. A megyei munkaügyi központ november közepére, második felére átfogó, komplex munkaerő-piaci programot dolgoz ki.