Osztrák, horvát és északspanyol lehetőséggel bővíti kínálatát és célzottabb marketingstratégiára törekszik a külföldi ingatlanbefektetésekhez jogi-adóügyi, valamint pénzügyi tanácsadási és szervezési szolgáltatást nyújtó Mitropa US Kft. Czibere Ilona ügyvezető igazgató szerint az üzletpolitika annyiban változik, hogy a biztonságos és tisztes hasznot hajtó floridai ingatlanok mellett mostantól jobban figyelnek a környező országokra és általában is Európára.

Az ausztriai projekt májusban indul. A karintiai Obervellachban 40-60 millió forint értékű apartmanokat kínálnak, amihez 50 százalékos önrész szükséges, a fennmaradó öszszegre osztrák bankoktól lehet hitelt felvenni. A szakember felhívta a figyelmet, hogy az osztrák bankok igen alaposan megvizsgálják a kölcsönfelvevő fedezetét, de általában nem szokott gond lenni.

Horvátország - hosszas előkészítés után - új elemként jelenik meg a palettán. Porecben és Crkvenicában lehet 20-30 millió forintos apartmanokba beszállni. Déli szomszédunknál nincs mód hitelre, és csak új építésű ingatlanokról van szó. Fontos jogi szempontként említette bármiféle horvátországi ingatlanbefektetés kapcsán, hogy külügyminisztériumi jóváhagyás szükséges az ügyletekhez.

A Mitropa elérte, hogy az építő társaság akkor is visszavásárolja a lakást, ha nem kap jóváhagyást az ügyfél. Észak-Spanyolországban tengerparti ingatlanok kerülnek piacra 83-350 ezer euróért. Itt 30 százalékos önerő kell, bútorozásra már nem kell költeni.

Arra a kérdésre, hogy ez teljes elfordulást jelent-e Floridától, az ügyvezető lapunknak kifejtette: a legvonzóbb partszakaszon, Miami Beachben már alig van szabad telek, az ingatlanfejlesztők rohamtempóban dolgoztak az elmúlt négy-öt évben. A megtérülés stabil, de új projektek tömeges megjelenésére már nem lehet számítani. Tapasztalatai szerint a magyar befektetők egyre inkább Dél-Európa, illetve a Magyarországot körülvevő államok felé fordulnak. Ezt a piaci trendváltást a marketingben is követni akarják, ezért jelent meg a kommunikációban az "autóval is elérhető" szlogen.