A töltőállomás-hálózatok nagyságát tekintve a második helyre került a magyarországi üzemanyag-kiskereskedelmi piacon az OMV Hungária Kft., miután az anyavállalat 377 millió euróért megvásárolt 313 - köztük magyarországi - benzinkutat, valamint finomítói részesedéseket a Deutsche BP AG-től. Az osztrák olajipari társaság magyar leányvállalata a forgalmat tekintve egyelőre a harmadik helyen áll a magyar piacon, a hagyományosan vezető Mol és a második Shell mögött. Szabó Miklós, az OMV Hungária ügyvezető igazgatója szerint azonban az Aral-kutakkal kiegészült hálózatuk alkalmassá teszi őket, hogy 16 százalékra növeljék jelenlegi 11 százalékos piaci részesedésüket.

A tranzakció bizonyos mértékig meglepetést keltett, hiszen nemrég még szakmai körökben is azt valószínűsítették, hogy a magyar Aral-kutakat a Mol Rt. szerezheti meg. A magyar olajtársaságnál is erre számítottak.

Varga István, a Shell Hungary Rt. elnök-vezérigazgatója a tranzakcióval kapcsolatban a Világgazdaság érdeklődésére elmondta, örülnek neki, hogy újabb impulzust kapott a magyarországi üzemanyag-kiskereskedelemben folyó verseny. Hozzátette: továbbra is vizsgálják a növekedés lehetőségeit. A Shell egyébként az előzetes számok szerint 2002-ben is megőrizte második helyét, és az egy kútra jutó forgalmat tekintve változatlanul az első helyen áll, évi 4 millió literes teljesítményével.

A most megvásárolt 313 volt Aral- és BP-kúttal együtt az OMV-nak immáron 1615 töltőállomása van a térségben. (VG)