A főbb pénzügyi mutatók tekintetében csökkenést volt kénytelen elkönyvelni az elmúlt évben a műanyag öntvények előállításával foglalkozó Perlos. A finn cég a tavalyi veszteségek után az idén már nyereséget vár. A 13 százalék körüli árbevétel-csökkenés mellett az üzemi eredmény is jelentősen megcsappant: míg korábban az értékesítés több mint 12 százalékát tette ki, tavaly még a fél százalékot sem érte el. A cég bővülésével és átszervezésével kapcsolatos költségek pedig az éves gazdálkodást összességében veszteségessé tették. Beruházásokra ugyanakkor a korábbihoz képest jelentősen nagyobb arányt, az eladások 11 százalékát fordították.

"2002 a nemzetközivé válás éve volt a Perlosnál: bővült a brazíliai Manausban és a Pekingben lévő gyártókapacitás, a gyógyászati eszközök előállítását beindítottuk Angliában és kétszeresére bővítettük a cég magyarországi gyáregységét is" - fogalmazott éves beszámolójában Timo Leinila elnök-vezérigazgató. A Komáromban immáron 12,5 ezer négyzetméteres csarnokban működő egység a "honfitárs" Nokia mellé települt, főként az ő megrendelésére állít elő hát- és előlapokat.

A Perlos háromnegyed részben az európai piacra szállít, a fő üzletág pedig továbbra is a bevételek 86 százalékát adó távközlési eszközök gyártása. Részaránya azonban érezhetően olvad, teret engedve az egészségügyi és ipari megrendeléseknek. Ez utóbbi téren éppen csak néhány kisebb megrendeléssel van jelen a finn cég, az egészségügyi üzletág ugyanakkor a tervek szerint a Perlos profiljának egyre meghatározóbb elemévé válik, bevételei tavaly 24 százalékkal nőttek. Ez a fajta több lábon állás jelenthet kiutat a távközlési piac válságát jelenleg igencsak megérző beszállító számára. A cég azonban kapacitásbővülésével már a távközlési megrendelések újbóli felfutására készül. Ennek jegyében hozott létre a közelmúltban két vegyesvállalatot, az EPE Designnal és az Aspocomp Grouppal való együttműködés a kutatás-fejlesztés terére koncentrálódik, ezen belül is fő feladatnak a fejlesztési és piacra juttatási idők lerövidítését tartják.