A bioterrorizmus ellen hozott törvény alapján ez évtől az USA-ba exportáló minden magyar élelmiszer-ipari társaság köteles lesz regisztráltatnia magát az illetékes amerikai hatóságnál - tájékoztatta lapunkat az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) budapesti irodája. Az intézkedés az USA-ba évi 7 milliárd forint értékben exportáló magyar élelmiszer-ipari cégek 70-80 százalékát érinti. A többieknek - az élelmiszer-biztonsági szempontból veszélyesnek minősített hús és hústermékek, tej-, egyes tartósítóipari termékek gyártóinak - már eddig is regisztráltatniuk kellett magukat az USA illetékes hatóságánál, az élelmiszer- és gyógyszerhivatalnál (FDA).
Az amerikai törvények szerint az érintettek véleményezhetik az új jogszabályt, erre a gyártóknak jó néhány hónapjuk van, hiszen az FDA az eredeti tervek szerint 2003. december 12-ig akarja a regisztrációkat lebonyolítani. Az USDA budapesti irodája hamarosan eljuttatja az illetékes kormányzati szerveknek, szakmai szövetségeknek, az érintett vállalatoknak az új szabályozás szövegét, amelynek alapján a cégek véleményt mondhatnak a törvényről.
A regisztráció során a gyártó cégnek olyan információt kell adnia a szövetségi élelmiszer- és gyógyszerhatóság számára - név, cím, az előállított termék megnevezése, a gyártási technológia leírása, a származási hely, vevő megnevezése stb. -, amelynek alapján a gyártó azonosítható. A regisztráció pótlólagos költséget nem jelent a cégek számára, ám rendkívül fontos, hogy az engedélyeztetést elvégezzék, s nyilvántartási számot kapjanak, mert ellenkező esetben termékeiket nem engedik be Amerikába.
Az USA-ba exportáló jelentősebb élelmiszer-ipari cégek között van a Pápai Húskombinát, a Pick, a Veszprémtej, a Debreceni, a Nagykőrösi és a Kecskeméti Konzervgyár, almasűrítményt, bort exportáló vállalkozások, illetve olyan kisebb méretű cégek, amelyek az export nagyságrendjét tekintve kevésbé jelentősek (például szárított zöldséget, pirospaprikát, édesipari termékeket szállító vállalkozások).
A magyar élelmiszer-exportőrökkel nincs komoly gond az USA-ban, a termékek alapjaiban megfelelnek az élelmiszer-biztonsági követelményeknek - jelezte korábban a Világgazdaság érdeklődésére az FDA illetékese. Mary Ayling utalt arra: ennek az is a magyarázata, hogy a korábbihoz képest sokkal gyorsabb és egyszerűbb az információáramlás, a magyar exportőrök időben tájékozódni tudnak a változásokról, s alkalmazkodnak hozzájuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.