A hazai PC-kereskedők körében máris rendkívül nagy az érdeklődés a költségvetés által támogatott otthoni PC-program iránt. Körükből kerülnek ki azok a minősített szállítók, amelyeknek számítógépeit 3 éves konstrukcióban, évi 60 ezer forintos adókedvezménnyel vásárolhatják meg a magánszemélyek. A pályázati dokumentációt több mint 300-an vásárolták meg. A kiválasztás és a megbízás legkorábban április végére, május elejére fejeződhet be - tudtuk meg az informatikai tárcánál.

A kormányzati program másik elemét jelentő, dolgozói PC-akcióban nincs ugyan szállítói kötöttség, de az ez iránt érdeklődő cégeknek is több hónapra lesz szükségük ahhoz, hogy döntsenek - válaszolta lapunknak Scharek Viktor, a HP Magyarország Kft. PC-üzletágának vezetője. Ismert, hogy ez évtől a cégek bérjárulékmentesen és kétéves amortizációval juttathatják alkalmazottaikat otthoni személyi számítógéphez.

A kormányprogram fontos eleme az informatikai eszközök és a világháló használatában régiószinten is meglévő hátrány mérséklése. A miniszterelnök keddi bejelentése a márciustól 25 százalékos internethasználati kedvezményről a piaci szereplőket mégis váratlanul érte, ami arra utal, hogy a szaktárca szűk körben egyeztetett a nyilvánosságra hozatal előtt.

A lépés újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar piacon nincs verseny - véli a Vivendi Telecom Hungary Rt. külkapcsolati és kormányzati igazgatója. Baráth Gergely szerint szerencsésebb lett volna, ha az alacsonyabb árakat a szabadpiaci verseny és nem egy kormányzati beavatkozás teremti meg.

A kormányzati program a lassú indulás ellenére is nagyobb lendületet adhat azonban a hazai számítógépes elterjedtségnek és az internethasználatnak, jelentősen elősegítheti a távmunka terjedését - vélik a piaci szakértők. Az előző kormány által alkalmazott PC-program ugyanis alapvetően az osztogatás elvére épült, és szakmánként tett különbséget a kedvezményezetti körben.

A PC-szállítók szerint a mostani akciók élesbe fordulását követően az év végére a jelenlegi 16-17 százalékos országos számítógép-ellátottság 25-30 százalék közé emelkedhet. Jelentős üzletekre számít a dolgozói PC-program keretében Poros Béla, a Fujitsu-Siemens Kft. ügyvezető igazgatója is. Várakozásai szerint a pénzügyi ágazat és az ipar nagy munkáltatói érdeklődnek majd a lehetőség iránt. Előbbit megerősítették a lapunk által megkérdezett pénzintézetek.

A dolgozók számítógéphez jutásának lehetőségét vizsgálja a Postabank. Jelenleg a megvalósítás költségvonzatát elemzik, konkrétumok viszont csak később várhatók - mondta Ószabó Attila, a Postabank szóvivője. A Raiffeisen Bank a héten már konkrét ajánlatról is tárgyal egy csoporttal a dolgozók számítógéphez juttatásáról ? tudtuk meg Rigó Imrétől, a pénzintézet humánpolitikai igazgatójától. A tervek szerint a bank kibővítené a választható dolgozói juttatások körét. Így az úgynevezett cafetería-rendszeren belül a munkatársak az elkölthető keret egy részét erre a célra fordíthatnák. Meghatározott számú gépet a bank vezetése jutalmazásként is adna a dolgozóknak. Az Allianz Hungária Biztosító Rt.-nél is tervezik a dolgozók természetbeni juttatás keretében való számítógéphez jutását. A programot a második negyedévben dolgozzák ki - mondták a biztosítócégnél.

Röpke körkérdésünkből viszont egyelőre az derült ki, hogy a termelővállalatok fantáziáját ez idáig nem igazán mozgatta meg a kedvezményes dolgozói PC-vásárlás. A logikusnak tűnő magyarázat az, hogy ezeknél a cégeknél a munkavállalók többsége fizikai dolgozó, akiknek a számítógép nem napi munkaeszköz. Az alkalmazotti körben ugyan elterjedt a számítógép-használat, de esetükben kívánalom, hogy tevékenységüket a munkahelyi gépen végezzék.