Szakértők szerint 15-20 százalékos forgalomcsökkenéshez és ezzel együtt 30 milliárd forintnyi adóbevétel-kieséshez vezethet, ha a Pénzügyminisztérium javaslatának megfelelően 2004. január 1-jétől 27 százalékkal megemelnék a dohánytermékek jövedéki adóját. A pénzügyi tárcánál az adóemelés mértékére vonatkozó értesülésünket nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Közölték: adóemelés lesz, de annak mértékéről még nem született döntés.

Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség elnöke a 27 százalékos adóemelésre vonatkozó értesülésünkkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, meglepné, ha ilyen döntés születne, a jövedéki tanácsban ilyen javaslat nem került napirendre. Különösen súlyosnak tartanának egy ilyen lépést, ami nem szolgálja a stabilitást és a kiszámíthatóságot, figyelembe véve azt is, hogy abban az esetben 2002 augusztusa és 2004 januárja közötti mindössze másfél év alatt a dohánytermékek jövedéki adója több mint 80 százalékkal emelkedne. A szakmai szervezet elnöke szerint ha valóban 27 százalékkal növelnék a dohánytermékek jövedéki adóját 2004. január 1-jétől, visszaesne a magyarországi dohányfelvásárlás, aminek következtében dohánytermelők mehetnek tönkre, létszámleépítésekre és akár gyárbezárásokra is sor kerülhet.

Magyarország a dohánytermékek adóztatására vonatkozó uniós irányelv érvényesítésére vonatkozóan 2008-ig átmeneti mentességet kapott. Ha jövőre 27 százalékkal emelkedne az adóteher, már 2005-ben elérnénk az EU-direktívában megfogalmazott minimális adószintet. Ha a szomszédos országok élnek a derogációval, nagyobb lesz az árelőnyük, ami a csatlakozás után a magánimport erőteljes növekedéséhez vezethet.

A szakmai szövetség elnöke megemlítette: érthetetlen, hogy a finomra vágott fogyasztási dohány adóját nem közelítik a cigaretta adójához, amely lépés pedig hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi pluszbevételhez jutattná a kormányzatot. (VG)