A keringési elégtelenségben szenvedők 40 százalékánál a szív bal kamrájának izomzata merev, ezért a szívtelődés nem megfelelő. Ez különösen a 60 évnél idősebbeknél és a nőknél jelentkezik gyakrabban, s magas halálozási aránnyal jár. A világon 15-20 millióra becsülik e betegek számát.

A közelmúltban, Bécsben megrendezett kardiológuskongresszuson Barrie M. Massie, a San Franciscó-i kardiológiai központ professzora bejelentette: 360 európai, kanadai, amerikai, latin-amerikai, ausztráliai és dél-afrikai centrumban kezdenek vizsgálatokat. A Preserve study-ban 3600, 60 évnél idősebb beteg vesz részt, akiknél a szívtelődés károsodását diagnosztizálták. A tervek szerint a vizsgálat 2007-ben fejeződik be.

Ennek során a betegek egyik csoportja irbesartan hatóanyagú készítményt kap. Ez a szer blokkolja a szervezet természetes vérnyomásemelő anyagának, a vesében képződő angiotenzinnek a hatását. A betegek másik csoportjának placebót adnak. Emellett a vizsgálatban részt vevő mindkét csoportba tartozók megkapják az állapotuknak megfelelő, korábban alkalmazott terápiát is. Fontos továbbá, hogy a betegek hagyják abba a dohányzást, mellőzzék az alkoholt, só- és zsírszegény legyen a táplálkozásuk, s szükség szerint csökkentsék a testsúlyukat.

A vizsgálat célja annak tisztázása, hogy a két csoport összehasonlítása alapján a betegek hányszor igénylik a drága kórházi kezelést, továbbá, hogy az irbersartanterápia hogyan javítja a szív funkcióját, az életminőséget, s miként befolyásolja a halált okozó szövődmények arányát. A vizsgálat alatt a páciensek szívműködésének állapotát olyan, a vérben meghatározható biokémiai anyaggal (marker) ellenőrzik, ami arányosan jelzi a szívizomfunkció károsodásának mértékét.