A Framatome fizeti a kárelhárítást Pakson

Az április 10-11-i üzemzavar elhárításának költségét, vagyis a feladatot elvégző orosz cég, a TVEL munkadíját a Framatome ANP által fizetendő kártérítés összege fedezni fogja - közölte Kocsis István vezérigazgató az atomerőmű keddi sajtótájékoztatóján Pakson. Kocsis István beszámolt arról, hogy a főjavítás alatt álló 1. blokk visszaindítása várhatóan néhány nap késedelmet szenved. A főjavítás augusztus 31-ével lezárult, a reaktor felterhelése közben azonban a szekunderkörben az expanziós tartályon tömörtelenséget tapasztaltak. A hiba elhárítását követően nyomáspróbát végeznek majd, s csak ezt követően kerülhet sor a reaktor visszaindítására. (MTI)Négy érdeklődő a Mol-gázüzlet iránt?

A közép- és kelet-európai térségben érdekelt nagy nemzetközi földgázvállalatok, köztük a Gaz de France, a Ruhrgas, a Gazprom és esetleg az olasz Eni jöhet szóba a Mol Rt. gázüzletágának lehetséges vásárlójaként - írta kedden a Financial Times. Elemzők mintegy 1 milliárd dollárra becsülik a Mol államilag szabályozott földgázszállítási üzletágának értékét - jegyzi meg a tudósító, aki szerint a vállalatnak szüksége lenne a pénzre közép-európai terjeszkedésének folytatásához. A tudósító szerint azonban a Mol-üzletág esetleges eladását bonyolíthatja, hogy még mindig nem sikerült tisztázni az év elején elfogadott gáztörvény alkalmazásának egyes kulcsfontosságú részleteit. (MTI)Elbocsátás az ajkai cipőgyárban

Elbocsátják az ajkai Shoe Makers Cipőipari Kft. 175 dolgozóját október 15-től; a zömmel női munkaerőt foglalkoztató üzemet teljesen felszámolják, és Romániába (Nagyváradra) telepítik át a berendezéseket - közölte Bettin Florindo, a 100 százalékos olasz tulajdonban lévő üzem termelési igazgatója, megbízott végelszámoló. Azért telepítik át a gyárat Romániába, mert ott a magyarországi költségeknek és béreknek a harmadáért tudják a terméket előállítani. Ajkán 60 ezer forint volt a szalagon dolgozó nők havi átlagbére, Nagyváradon csupán 20 ezer forintnak megfelelő bért kell fizetniük, és lényegesen olcsóbban jutnak hozzá az energiához is. (MTI)