A svájci-svéd ABB nagy lépéseket tett a nem a kulcsüzletágához tartozó tevékenységek eladását illetően, a tranzakciók kiemelt jelentőségűek a csoportnál folyó átalakulási program sikere szempontjából - idéz elemzőket a Financial Times. Az ABB nemrég megvált a dél-ausztráliai Electranet áramelosztó hálózatban lévő érdekeltségétől, és vevőt talált a Red Bank erőműre is. A két eladás értéke szakértők szerint elérheti a 700 millió dollárt, ugyanakkor a csoport 2003-ban összesen kétmilliárdos bevételt vár áramvonalasítási programjától. Az érdekeltségeladási kampány sikere szempontjából fontos, hogy sikerül-e gazdát találni a marokkói Jorf Lasfar Energyben lévő 50 százalékra. Hiába nyereséges ugyanis a Jorf Lasfar, egyes elemzők szerint viszonylag szűk vevői kör érdeklődését tudja felkelteni. Az összes többi átadandó részesedés kisebb olaj- és gázipari tevékenységekben van. Az ezeket összefogó egység (OGP) értéke azonban tetemes, és a Jorf Lasfarral együtt akár egymilliárd dollárt is hozhat.

A tárgyalások még folynak a Candover európai kivásárló társasággal. Ezeken az ABB tárgyalási pozícióit javítja a nemrég lebonyolított konvertibiliskötvény-kibocsátás - véli a Deutsche Bank londoni elemzője.

A nyereséges magyarországi kft.-vel is rendelkező ABB egyébként komoly megbízásokra számít az augusztus közepi észak-amerikai áramkimaradásokkal kapcsolatban. Jürgen Dormann elnök-vezérigazgató szerint a várt munkák sokat lendítenének az eladósodott csoport helyzetén. Thomas Schmidt szóvivő megemlítette, hogy cégéé a nagyfeszültségű áram USA-beli piacának 60 százaléka. A Financial Times azon feltételezését viszont nem erősítette meg, hogy akár kétmilliárd dollárnyi amerikai megbízásra is számítanának.

Az ABB 2002 és 2005 között évi négyszázalékos árbevétel-növekedést irányzott elő, 2005-re pedig 8 százalékkal szeretné üzemi tevékenységének hasznát javítani. 8,3 milliárd dolláros adósságát 6,5 milliárdra faragná le az év végére.

A Financial Times szakmai körökből úgy értesült, hogy az ABB, javuló üzleti kilátásai révén, egyre vonzóbb felvásárlási célpont lehet a General Electric számára. Igaz, egyes elemzők szerint a piac kissé túlértékeli az amerikai elsötétedés megrendelésgeneráló hatását.

Az ABB hét eleji közleményében belejentette, hogy 59 millió dolláros megbízást kapott az Egyesült Arab Emírségek áramszállító és -elosztó hálózatának bővítésére.