Nem lépi túl a Magyar Posta Rt. vezetése az ezerfős idei leépítési keretet, melyről az év elején az érdekképviseletekkel megállapodott - mondta lapunk érdeklődésére Tomecskó Tamás szóvivő. A leépítés folyamatos, az érintett dolgozók egy részét már elbocsátották. A szóvivő hozzátette, hogy a karcsúsítás elsősorban nem a fizikai dolgozókat, hanem az adminisztratív munkatársakat érinti. Ma még nem tudni, hogy alakul jövőre a foglalkoztatási helyzet a több mint 42 ezer embernek munkát adó Magyar Postánál, az viszont tény, hogy a levélfeldolgozást modernizáló, Budaörsön 10 milliárd forintos beruházással épülő országos logisztikai központ élőmunka-megtakarítást tesz majd lehetővé.

Az érdekképviseletekkel kötött megállapodásnak része volt az is, hogy a postai dolgozók az idén először 13. havi bért kaphatnak, ennek azonban feltétele, hogy a társaság első három negyedévi üzemi eredménye pozitív legyen. Hogy ez így lesz-e, az néhány hét múlva kiderülhet, az első félévi eredmény azonban némiképp elmaradt a tervezettől. A pozitív eredmény elérése érdekében a Posta radikálisan csökkenti kiadásait, a cégnél egy 29 pontból álló takarékossági csomagot is összeállítottak. Annak végrehajtása az idén 1,7 milliárd forintos megtakarítást jelenthet a cégnek. Tomecskó Tamás cáfolta azokat a sajtóhíreszteléseket, miszerint a takarékossági program végrehajtása kedvezőtlen hatással lenne a postai szolgáltatás színvonalára. Arra a megrendelői panaszra, miszerint a posta szombaton nem kézbesíti az expresszcsomagokat, a szóvivő úgy reagált, hogy a társaság üzletszabályzata szerint a felár nélküli kézbesítés csak a munkanapokra vonatkozik. A postai felmérés állításai szerint amúgy is azt mutatja, hogy a hét végi csomagkézbesítés iránt csekély az igény.

Költséget takaríthat meg a cég azzal is, hogy 600 főnél kevesebb lakosú településeken - ez 625 települést érint - megszüntették a helyi postahivatalt, s ezentúl úgynevezett mobilposta látja el a szolgáltatásokat. A mobilposta-hálózatba azt az 550 települést is bekapcsolják, ahol eddig nem is volt postai szolgáltatás. (HÉ)