Hatvanmillió euró értékű zöldmezős beruházás keretében vakcinaalapanyag-gyártó üzemet épít Gödöllőn a GlaxoSmithKline Biologicals (GSK Bio).

Az ünnepélyes alapkőletétel tegnap volt, a tervek szerint az építkezés (az engedélyek már megvannak) az ősszel kezdődik, s a 2005. évi próbaüzem után 2006-ban már teljes kapacitással termelhet a gyár - mondta lapunk érdeklődésére Sklánicz Eleonóra humánerőforrás-vezető.

Hozzátette, hogy az új fejlesztéssel a GSK Bio (már van egy üzeme Gödöllőn) a növekvő piaci igényekre alapozva megduplázza kapacitását és létszámát is, s lehetőség lesz 120-130 új munkahely létesítésére. A fejlesztéssel a cég a világ legnagyobb vakcinagyártója lesz. Az új vakcinagyártó üzem az amerikai és angol piacot látja majd el a DiPerTe (torokgyík, szamárköhögés, tetanusz elleni) oltás alapanyagával. A cég Gödöllőn vásárolt ingatlant, ahol az új üzem mellett irodát, raktárat és meolabort is épít, s lehetőség lesz további fejlesztésekre is. A kivitelező céget a későbbiekben választják ki.

Az angol-amerikai tulajdonban lévő GSK Bio tavaly áprilisban vásárolta meg a Teva Pharmaceuticals tulajdonában lévő Humán Rt. vakcinaalapanyag-gyártó üzemét, az újonnan létrehozott társaság GlaxoSmithKline Biologicals Kft. néven kezdte meg működését. Közel négymilliárd forintos beruházással bővítették a megvett üzem kapacitását, s új gépeket szereztek be. Az óránkénti 3000 literes kapacitás 5400 literre bővült, s a beruházás ötéves megtérülésével számoltak. A gyár termelésének öt százaléka fedezi a hazai igényeket, a többit exportálják. Az üzemben előállított hatóanyaggal az európai, illetve a fejlődő országok piacát látják el. (HÉ)