Két hét múlva, szeptember 20-án indul a 170. Oktoberfest, a németek nagy sörfesztiválja. Az idén egészen október 5-ig folyik a sör a Marien Platzon és a környező hangulatos utcákban. Tizennégy nagy sörsátrat állítanak fel, hatvanöt közepes és kisebb cég dob be apait-anyait, hogy most is kiváló élményekkel gazdagodjanak a bajor fővárosba látogató németek és a több százezer külföldi. Nem véletlen, ez a világ legnagyobb sörbulija.

Münchenben ilyenkor kötelező a jókedv, és ez nem csak elcsépelt mondás. A bajorok tényleg vendégszeretőek, örülnek, ha együtt sörözhetnek másokkal, más nemzetekből érkezettekkel. A "kötelező" szó inkább az állandó műsorelemekre alkalmazható. Ezeket valóban nem lehet kihagyni. Krinolinevés, vég nélküli hullámvasutazás és összekarolós dülöngélés. Ezeket lehet élvezni, és tényleg magával ragadó a csapat, ha lecsúszott már egy-két korsó jóféle, kifejezetten erre az alkalomra főzött helyi keserű nedű. Aztán vannak csodás néptáncosok és még csodásabb bűvészek és egyéni artisták is.

Nem rossz a Steckerlfisch, a grillezett tengeri vagy folyami hal, de ehető a sült csirke (bár lehetne kissé fűszeresebb is), akárcsak a sertésvirsli, amit tonnaszám kínálnak a sátrakban és azok előtt, a szabad ég alatt is.

Tavaly 5,9 millióan keresték fel az Oktoberfestet, csaknem mindannyian egyliternyi sört engedtek le a torkukon. Az étvággyal sem volt baj, több mint 460 ezer csirke, 59 ezer pár virsli fogyott el. A staisztikába nem került bele a szintén kiváló helyi perec és a szendvicsek sem, ezekből több tonnát adtak el. (MN)