Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) döntött a Dunaferr Rt. értékesítésének feltételeiről, és győztest hirdetett a Vértesi Erőmű Rt. privatizációjában - jelentette be Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója.

A Dunaferr Rt. eladási feltételeinek meghatározásakor a vagyonkezelő elsősorban a társaság Dunaújváros és körzetében betöltött szerepét, valamint a vállalat szorult anyagi helyzetének rendezését tartotta szem előtt. Ennek megfelelően a pályázati feltételek között a vételár csak másodlagos szerepet játszik majd, meghatározó szempont a pályázó stratégiai terve lesz. A legfontosabb kérdésként az ÁPV Rt. a foglalkoztatás fenntartását, illetve a beruházási terveket nevezte meg, ezek egyharmad-egyharmad arányban részesednek a pályázat végső elbírálásánál. Ehhez 25 százalékkal társul a társaság hitelezői körével való egyeztetés - a Dunaferr Rt. nemrég újabb fizetési moratóriumot kapott -, illetve 10 százalékos súllyal szerepel a majdani pályázó által kialakított üzleti terv értékelése. A társaságért kínált ár ezzel szemben mindössze 5 százalékkal nyom majd a latban. Az ÁPV Rt. várakozása szerint a privatizációs folyamat decemberben lezárulhat. A jövendő tulajdonos a társaság 79 százalékát szerezheti meg, 5 százalékos részvényhányad a dolgozókhoz kerül majd.

Több magánbefektető mellett a Kapolyi László nevével fémjelzett System Holding és a Faller Consulting által alkotott Vértes Energia Konzorcium nyerte a barnaszén-tüzelésű Vértesi Erőmű privatizációjára kiírt pályázatot - jelentette be Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese. (A szenes áramtermelésben a burstini [Ukrajna] erőmű társtulajdonosaként már korábbról is érdekelt volt a System Holding.)

A konzorciumnak folytatnia kell a már megkezdett retrofit programot - összköltsége 20 milliárd forint -, viselni a bezárással járó kiadásokat, illetve foglalkoztatási vállalásokat is tennie kell. A konzorcium a cég részvényeinek 79 százalékát szerezheti meg, 15 százalék a munkavállalók kezébe kerül. A Vértes Energia a tervek szerint 2006-ig megduplázza a három érintett erőmű kapacitását.