Július eleje óta az eddig a felügyelőbizottság tagjaként tevékenykedő Othmar Michl vezeti vezérigazgatóként az Axa Biztosító Rt.-t. Látszólag egyszerű váltásról van szó, ám mögötte jelentős változás áll: a szakember ugyanis már a hazai társaság leendő új tulajdonosát, az Ausztriában piacvezető Uniqa biztosítási csoportot képviseli. Az Uniqa nemcsak a magyar biztosítót (és mellékesen vele hat céget, nyugdíjpénztárt), de az Axa liechtensteini és osztrák leánybiztosítóit is átvette, s még az idén a maga nevére kereszteli. A vásárlásban nem kis szerepe volt a személyi kapcsolatoknak: a korábban 22 évig az Axánál dolgozó - és a magyar leányvállalat értékeit is jól ismerő - Konstantin Klient nemrég az Uniqa első emberévé választották.

Az osztrák csoport már régóta szeretett volna piacot szerezni itthon - emlékeztetett Othmar Michl. Noha korábban bő 20 százalékot szereztek a Signal Biztosítóban, a csekély befolyás miatt idővel eladták részesedésüket. E helyzetben kapóra jött, hogy az Axa csoport meg kívánt válni közép-európai, illetve 10 százalék alatti piaci részesedésű érdekeltségeitől, így az Uniqa egy akvizícióval tudott belépni a térség több országába is. Az emellett még tavaly megszerzett, jórészt temetkezési biztosításokkal foglalkozó Agrupación Funeuropa Biztosító sorsa akár már 2004 közepére a beolvadás lesz az idén év végétől Uniqa Biztosító Rt. néven tovább tevékenykedő társaságba - jósolta az új vezérigazgató.

Othmar Michl nem tart attól, hogy a magyar biztosítási piacon szinte kivétel nélkül jelen lévő multinacionális cégek veszélyeztethetik a stratégiájában kizárólag a tágan vett Közép-Európára koncentráló Uniqa pozícióit. Utóbbi önbizalmát növelheti, hogy pénzügyi helyzete rendkívül szilárd, ráadásul jól ki tudja majd használni a szinergialehetőségeket a térségben működő leánycégei között. Másik előnyük, hogy - szemben az Axával - teljes termékpalettával lesznek majd jelen Magyarországon (is). Az Uniqa ugyanis olyan speciális területeken is erős, mint az egészség- vagy akár a műtárgybiztosítás. Termékpalettájuk jelentősebb átalakítására azonban nem készülnek, így továbbra is megtartják erős pozícióikat az autóbiztosítási porondon (ma innét folyik be díjaik több mint fele), az élet- és a lakásüzletágakban is.

Othmar Michl szerint a külföldi biztosítási befektetők bizalma töretlen a közép-európai és benne a magyar piac iránt, dacára a gazdaság gyengélkedéséről szóló egyes híreknek. A magyar biztosítási szféra szomszédaihoz képest jobban fel van készülve az Európai Unióhoz történő csatlakozásra. A társaságok számára az is fontos majdani piacot jelenthet, hogy - csakúgy, mint Portugáliában vagy Ausztriában - előbb-utóbb itthon is végre kell hajtani a nyugdíjrendszer, sőt az egészségbiztosítás reformját is.

Az Uniqa a jövőben a bankbiztosítások irányába is nyithat, hiszen az osztrák anyavállalat egyik, közel 40 százalékos tulajdonosa az ottani Raiffeisen csoport. A régi-új magyar biztosító vezetése szerint első lépésben a vagyonkezelésben dolgozhatnának együtt a Raiffeisen Bank Rt.-vel, de látnak fantáziát a lakáshitelekkel kombinált életbiztosítá-sok területén is. A magyar piacon - elsősorban a hitelintézetek érdektelensége miatt - egy kivétellel ma még nincs sikeres bankbiztosító. Othmar Michl azonban e téren is optimista: mint rámutatott, néhány osztrák bank profitjának több mint 20 százaléka biztosítási tevékenységének köszönhető, Ausztriában pedig ma minden második életbiztosítást valamelyik hitelintézeti fiókban adják el.

Ami az Uniqa növekedési esélyeit illeti, az új vezérigazgató rámutatott: társaságának életbiztosítási díjbevétele ma kétszer gyorsabban nő a piaci átlagnál. A bővülés nem zárja ki az esetleges majdani további akvizíciókat sem: ha lesz fúziós lehetőség, nem habozunk megvizsgálni azt - fogalmazott Othmar Michl.