Ötmilliárd forintot meghaladó összegű beruházássorozatba kezdett Ercsiben az autóalkatrészeket gyártó Musashi Hungary Ipari Kft. Amint azt Gulyás Krisztina, a társaság pénzügyi igazgatója lapunknak elmondta, év végéig eléri a 4,9 milliárd forintot az ercsi beruházások összértéke, jövőre azonban további 5,5 milliárdot fordítanak fejlesztésre: újabb üzemépület és raktár építésére. Erre azért van szükség, mert a jövő évben 320 ezer darab vezérműtengelyt gyártanak egy új, évi 600 ezres kapacitású gyártósoron a DaimlerChrysler-Mitsubishi csoport számára. A fejlesztéssel együtt a létszámot is bővítik, 2005 végére 270 embernek terveznek munkát aadni.

A 2000-ben alakult cég a sorozatgyártást tavaly kezdte meg: az évi félmilliós kapacitású gyártósoron 2002 áprilisa óta készít az Audi számára gömbcsuklókat, amelyekből az idén 350 ezret szállít le. Emellett egy másik, gépsor márciusban kezdte a termelést, amely év végéig 100 ezer vezérműtengelyt gyárt a FIAT Poland megrendelése alapján.

Az Audi-megrendelés adja a forgalom kétharmadát, körülbelül 30 százalékban részesedik a FIAT, s 3 százalékot jelent az olaszországi Honda motorkerékpárgyárral kötött üzlet. Az anyacég, a japán Musashi Group hagyományosan a Honda fő beszállítója, ám Európában a fenti márkák mellett arra törekszik, hogy a német és a francia autógyárak is a megrendelők között legyenek. A 3200 fős Musashi Group egy sor japán cég mellett beszállítója még a Rover, Land-Rover márkáknak, valamint a General Motors Corporationnak is. (DK)