A tavalyi pályázati anomáliák miatt Magyarország helyett Lengyelországban lesz a Billerbeck kelet-európai központja - tudta meg lapunk Kincs Zoltántól, a magyarországi leányvállalat ügyvezető igazgatójától.

A svéd textilipari társaság a múlt évben a Széchenyi-terv keretében pályázott 40 millió forint exportbővítő támogatásért, amit végül forráshiány miatt utasítottak el. Az összességében 140 millió forintos tollüzem-beruházást, amely május óta termel, végül saját forrásból valósították meg Szeghalmon. Júliusban pedig üzembe lépett a steppelőüzem is, ami 50 milliós befektetést jelent. Jövőre legfeljebb szinten tartó gépi beruházásra lehet számítani - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A Billerbeck Budapest Kft. az idén a tavalyit meghaladó, mintegy 2,6 milliárd forintos árbevételre számít, aminek fele exportból származik. A társaság létszáma a 2002. évi 289 főről az idén 300-ra nőtt. Emlékeztetőül: az 1990-es indulási évben 67-en dolgoztak a magyarországi társaságnál, árbevételük pedig alig 164 millió forint volt. Ezen időszak alatt a saját tőke is többszörösére emelkedett, mára eléri az egymilliárd forintot. A magyarországi társaság 20-25 százalékát adja a vállalatcsoport forgalmának. (MK)