A Shiran-csoport is tagja lesz annak a napokban létrehozandó konzorciumnak, amely a Dunaferr Rt. privatizációjában való részvételre jön létre - erősítette meg lapunk értesülését Völgyes Tamás, aki a több külföldi magánszemély kezében lévő cég londoni érdekeltségének képviselőjeként nyilatkozott a Világgazdaságnak. Hangsúlyozta azonban, hogy a konzorciumban Shirannak szerény - de kereskedelmi szempontból fontos - a szerepe, a lényeg a többségi részesedéshez jutó magyar befektető tervein van. (A társulásnak lesz egy harmadik tagja is.) A magyar fél kilétét Völgyes Tamás korainak tartotta nyilvánosságra hozni, de a tervekről néhány részletet közölt.

Ennek fő eleme a termelés és foglalkoztatás kellő szintű fenntartása. A létszám megtartásakor a tervek szerint persze érvényesül az az üzleti megfontolás, amit a Dunaferr elnök-vezérigazgatója, Hónig Péter is több ízben leszögezett: a kifizetett bér mögött teljesítménynek kell állnia.

A mai foglalkoztatási szint megtartása két pilléren nyugszik. Egyrészt egy olyan, több száz millió dolláros technológiacserén, amely révén az acélipari csoport kínálata újabb, például az igényes járműipari vevői kör igényeinek kielégítésére lesz képes. Az

új technológia munkaerőigénye nem lesz kisebb a mostaninál - állítja Völgyes Tamás -, sőt az átállás első három évében munkaerő-felvételre is szükség lesz.

Az új technológia magasabban képzett munkaerőt igényel. Ám felkészítésükre ugyanúgy lesz idő, mint lehetőség a tanulásra nem vállalkozó dolgozók további foglalkoztatására. Az említett két pillérből a második ugyanis a Dunaferr közelébe telepítendő hazai, illetve külföldi acélfelhasználó vállalatok munkaerőigénye. Egy külföldi és egy hazai társasággal már folynak is a tárgyalások. Munkahelyet ígér a térség fejlesztése is. Völgyes Tamás a konzorcium által vállalandó alaptőke-emelés nagyságáról annyit mondott, hogy a technológiaváltás költségei még jóval nagyobbak is lesznek az ÁPV Rt. által elvárt összegtől.

Ismert, hogy a Dunaferr-re - melynek privatizációs pályázati kiírása jövő hétfőre várható - több más cég is pályázik. A korábban esélyesként emlegetett US Steel a közelmúltban lemaradt a lengyelországi PHS acélgyárról. Miután térségünkben mindössze Csehországban van gyára, s a Dunaferr megszerzésével sem nőnének lényegesen a kapacitásai, a hírek szerint fontolgatja az Európából való kivonulást. A másik nagy esélyes LNM-nek éppen a PHS megszerzése miatt ürül ki a kaszszája, bár szóvivője, Paul Weigh a napokban érdeklődésünkre megerősítette, hogy cégét továbbra is érdekli a Dunaferr. Köztudott, hogy szemet vetett a magyar társaságra az orosz Mecsel acélipari óriás is, az oroszországi kérők listáját a Dunaújváros Online nemrég a Szeversztal és a Donbasz cég nevével egészítette ki.