Lemondott Olav Fjell, a Statoil norvég energiatársaság vezérigazgatója, miután a rendőrség vizsgálatot kezdeményezett a cégnél. A hatóságok korrupciót sejtenek Norvégia legnagyobb kőolaj- és gázipari társaságánál iráni ügyleteivel kapcsolatban. A vezérigazgató tegnap azzal indokolta hirtelen távozását, hogy tiszta helyzetet szeretne teremteni a társaságnál. Egy nappal korábban a társaság elnöke, Leif Terje Loeddesoel nyújtotta be lemondását. A múlt héten pedig Richard Hunnard, az elnökség külföldi üzletekkel foglalkozó tagja már távozott az elnökségből.

A rendőrség közlése szerint a társaság 16 millió dollárt utalt át egy londoni konzultáns cégnek azzal a céllal, hogy szerződéseket kapjanak Teherántól, az összeg állítólag Rafszandzsáni volt iraki elnök fiához került. Az idei év második negyedében jelentősen csökkent a Statoil nyeresége, az esztendő hátralevő részére vonatkozóan azonban nemrégiben felfelé módosították előrejelzésüket a gázértékesítés várható bővülésének köszönhetően. A június 30-ával végződött három hónapban az adózás előtti nyereség 71 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál, az árbevétel 13 százalékkal csökkent.

A 82 százalékban állami tulajdonban lévő cég közleménye szerint a rendkívüli visszaesés a valutaárfolyamok változásának, a kőolajár, illetve a termelés csökkenésének tulajdonítható. A konszern tavaly 210 milliárd korona árbevételt és 48 milliárd korona adózás előtti nyereséget ért el.