Számos vállalkozás próbálkozik újszerű megoldások bevezetésével az élelmiszer-hulladékok feldolgozása céljával. A veszélyes és nem veszélyes állati eredetű hulladékok nagysága az élelmiszeriparban meghaladja az évi 5 millió tonnát. Ennek egy részét az ATEV Fehérjefeldolgozó Rt. üzemei dolgozzák fel, illetve ártalmatlanítják, miután szervezett, illetve részben ad hoc módon kerülnek az anyagok a feldolgozó üzemeibe. Ugyanakkor nagy számban akadnak olyan kisebb vállalkozások, amelyeket hulladékbegyűjtésre és -feldolgozásra alapítottak.
Korábban elsőként vállalkozott a sütőolajok és zsírok begyűjtésére, illetve újrahasznosítására a Biofolter Kft., amely a nyár eleje óta a nagy áruházláncokban előálló lejárt szavatosságú élelmiszerek elszállításával is foglalkozik. Mint Deák György, a törökbálinti cég ügyvezető igazgatója elmondta: a vállalkozás által begyűjtött anyagok egy részét maguk dolgozzák fel: a használt olajokból és zsiradékokból zsír- és szappanport készítenek. Emellett nagyobb mennyiségű élelmiszer-ipari hulladékot az ATEV-hez továbbítanak, amely azután ártalmatlanítja, illetve komposztálja azt.
A Biofilter közbeszerzési pályázat alapján jutott hozzá a honvédségi konyhákban, laktanyák éttermeiben keletkező ételmaradékok szervezett elszállításához. Deák György becslése szerint azonban a mintegy félszáz honvédségi étterem ételmaradéka csak töredéke az országban keletkező, átlagosan évi mintegy 100-110 ezer tonnányi konyhai hulladéknak. A cég két éve alkalmazza az ISO 9001:2000-es minőségirányítási és az ISO 14 001 környezetirányítási rendszert is. A döntően hulladékgazdálkodással foglalkozó cég árbevétele tavaly mintegy 1,4 milliárd forint volt.
Az élő baromfi súlyában számolva az idén mintegy 18 ezer tonna csirkét vágnak le a hernádi Her-Csi-Hús Kft.-nél, amely az ország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója. Oláh István ügyvezető igazgató kifejtette: a feldolgozásra behozott alapanyagnak mintegy 20 százaléka, vagyis 3,5-3,6 ezer tonna hulladékként kerül ki a vágóhídról. A fölöslegessé vált részeket az üzem közelében lévő, külön vállalkozásnak számító hulladékfeldolgozóhoz továbbítják. Az anyagból részben hobbiállatok eledelének gyártásához szükséges alkotórészek és szárítmányok készülnek.
A konzervgyártás hulladék anyagai kezelésének sokféle módja alakult ki az elmúlt években. Jellemző, hogy a korábbinál is gondosabb elbánásban részesülnek ezek az anyagok, ám mivel ezek szinte kivétel nélkül biológiai eredetűek, sorsuk nem a "kidobás", hanem a hasznosítás irányába tolódott el. Dr. Ábrahám Tibor, a Kecskeméti Konzervgyár Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy az idén mintegy 70 ezer tonna csemegekukoricát vásároltak és dolgoztak fel. Talán meglepő, hogy ennek a mennyiségnek a kétharmada, mintegy 40-45 ezer tonna az itt hulladéknak számító csuhéj és csutka. A csutkát az arra alkalmas géppel felzúzzák, darálják, míg a csuhéjt hozzákeverik, majd az ebből készült silószerű keveréket mint takarmányt elsősorban a kérődző állatokat tartóknak kilónként 1,5-2,5 forintért eladnak. Az anyag nagyobbik részét az állatokat is tartó beszállítók etetik fel, hasznosítják, kisebb részt a kizárólag állattartással foglalkozóknak adják el. Hasonló a sorsa a zöldborsógyártás mintegy 5000 tonnányi hulladékának, míg kidobásra kizárólag a magas cellulóztartalmú paradicsomhéj kerül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.