Társadalmi szenátus biztosítja a Műegyetemen az iparral és a társadalommal való konkrét kapcsolatot. A szenátust a legnagyobb iparvállalatok első számú vezetőiből hozták létre. További új vállalatvezetők bevonásával és az információáramlás rendszeresebbé tételével kívánja a piaci igényeknek megfelelő szaktudást biztosítani Molnár Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem újonnan hivatalba lépett rektora. Cél még a mérnöki képzésben egyelőre nem tapasztalható diplomás-munkanélküliség megelőzése.

A Műegyetem költségvetésének negyven százaléka évek óta saját forrásból származik, enélkül nem lehetne színvonalas oktatást megvalósítani, infrastruktúrát fejleszteni - mondja Molnár Károly. Állami költségvetésből túlzott többletre nem is számít az egyetem első számú vezetője. Ugyanakkor bízik abban, hogy azok a privát és közszféra együttműködését jelentő konstrukciók (public private partnership), amelyeket a jelenlegi oktatási kormányzat folyamatosan hoz létre, megfelelő saját forrás kiegészítésével biztosíthatják a campus fejlődését. A következő időszak legfontosabb tennivalójának az egyetem képzési struktúrájának átalakítását tekinti Molnár Károly. A teljes magyar felsőoktatási struktúra átalakítása során lineáris képzési szisztémát vezetnek be a műszaki felsőoktatásban is. Ez az angolszász modellt képezi le, és a bolognai dekrétum alapján az egységes európai felsőoktatási térség létrehozását célozza meg. Mindez egy B.Sc alapdiploma kiadását jelenti, erre épül rá egy master, M.Sc szintű diploma.

A felsőoktatási törvény várható őszi módosítása kapcsán az egyetemi vezetés strukturális átalakítása is időszerűvé válik, ez nem lesz konfliktusmentes. Nagyon fontos, hogy milyen helyettesekkel és vezetőkkel kell együtt dolgozni, hiszen a ránk váró feladatokat csak csapatmunkában lehet megoldani - hangsúlyozza Molnár Károly.

Mindezek a kihívások az új rektorra várnak, aki 37 éve a dolgozik a Műegyetemen.