A pályázók egyik mumusa lehet a közbeszerzés. Az kétségtelen, hogy az európai uniós társfinanszírozásban megvalósuló pályázatoknál számos esetben szükség van közbeszerzésre. Ez a tény egyre több, nagyobb beruházást kezdeményező vállalkozás számára problémát jelenthet, többek között azért, mert a közösségi értékhatárokat minden tekintetben figyelembe kell venni, azoktól eltérni nem szabad.

Ráadásul Magyarországon a közbeszerzési törvény és eljárás rendkívül szigorú, számos pontos vizsgálatnak veti alá a támogatásban részesíteni kívánt vállalkozást. Mindenképpen tanácsos már a beruházás megtervezésénél figyelembe venni, hogy a beruházáshoz kívánnak-e uniós forrást igényelni, és ha igen, akkor ez milyen költségeket jelent. Az sem mindegy, hogy a közbeszerzési folyamatra mikor kerül sor, hiszen a pályázati úton igényelt támogatások tekintetében az összeghatárokat meghaladó esetben gépet, szolgáltatást csak és kizárólag azután rendelhetünk meg, hogy a közbeszerzési utat végigjártuk, s hasonló a tennivaló az építkezési beruházásokkal is.

Azt sem árt tudni, hogy forprofit szervezeteknél, ha a beszerzés összértéke nem éri el a közösségi határokat, csak akkor kell közbeszerzés, ha a támogatás 50 százalék feletti. Amennyiben meghaladja a közösségi értékhatárokat, már 1 forint támogatás is közbeszerzésre kötelez.