Az év vége előtt módosíthatják a Rába Járműipari Kft. és a Kongsberg Defence ellentételezési szerződéseit. Jövőre a Gripen International (GI) és a - honvédségi gépjárműprogramban a Rába beszállítójaként tevékenykedő - DaimlerChrysler megállapodásának kiegészítésére is sor kerülhet. A katonai beszerzésekkel kapcsolatos, már megkötött szerződések módosítását a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium azért kezdeményezi, hogy a futó projektek esetén is alkalmazni lehessen a kormány által a tavasszal elfogadott új ellentételezési szabályokat.

Már megkötött szerződésekről lévén szó, csak az érintett cégek beleegyezésével lehet azokat módosítani. Ám az új szabályok új ellentételezési lehetőségeket is kínáltak, így az offsetre kötelezett cégeknek is érdeke a változtatás - fejtette ki lapunknak Szabó Sándor. A GKM ellentételezési osztályának vezetője elmondta: új lehetőség a projekt alapú ellentételezés. Ennek kapcsán a tárca szakértői konkrét listát is összeállítottak a lehetséges beruházások témaköréről, amelyeket az információtechnológia, az elektronika, a környezettechnológia, a biotechnológia, a megújuló energiaforrások, a nanotechnológia, valamint a védelmi ipar területén 3-5-szörös szorzóval lehet elszámoltatni. Ennek célja, hogy az offset keretében lehetőleg a védelmi iparhoz köthető vagy nagy hozzáadott tudást igénylő iparágak képviselői telepedjenek le Magyarországon - tette hozzá Szabó Sándor.

A honvédség beszállítóinak egymilliárd forint feletti haditechnikai beszerzés esetén kell ellentételezési megállapodást kötni. Az eddigi legnagyobb értékű szerződést a Gripen vadászgépeket szállító GI írta alá. Ez a program van a leginkább előrehaladottabb állapotban: a GKM az idei év első feléig a svéd-brit vállalatcsoport mintegy 41,4 milliárd forintos ellentételezési teljesítését hagyta jóvá. Ebből 24,7 milliárdot tettek ki a befektetések, amelyben az Electrolux nyíregyházi gyártóbázisának megépítése és a Haldex Hungary Kft. szentlőrinckátai beruházása még nem szerepel. (NIG)