A személyes és szakmai kapcsolatépítés, -ápolás (networking) kulcsfontosságú az álláskeresők körében. A család, a rokonság mellett fontos szerep jut ilyenkor az egyetemi kapcsolatoknak, legyen szó akár csoporttársról, tanárról vagy akár különböző szervezetekről, szakmai szövetségekről.

Érdemes már hallgatóként belekezdeni a szakmai életút építésébe, és az egyetemi éveket is kapcsolatépítésre vagy tapasztalatszerzésre fordítani. Jó indulási alap a diplomamunka témájának sikeres kiválasztása, hisz a külső konzulens is egyengetheti a jövő szakemberének útjait.

A legtöbb egyetemen a diploma feltétele a nyári szünidőben kötelezően eltöltött szakmai gyakorlat. Ilyen esetben a hallgató bizton számíthat az oktatási intézmény, a tanszék, illetve a karrieriroda segítségére. Elég csak a jelentkezési lapot kitöltenie, és biztos helye van az előírt néhány hét, hónap eltöltésére. A kialakult kölcsönös szimpátia és elégedettség esetén folytatásként szóba jöhet a részmunkaidős foglalkoztatás is, mely már komoly referenciának számíthat. Éppen ezért a munkavégzésnek nem szabad a nyári hónapokra korlátozódni. Ha valaki külföldön szeretne tapasztalatot szerezni, a vezetőképző programok keretében arra is lehetőség adódhat, hogy több hónapot valamelyik külföldi részlegnél töltsön.

Kihasználhatók a különböző diákszervezetek nyújtotta lehetőségek is. Segítenek lebonyolítani a külföldi gyakorlatot, de a csereprogramok tevékeny megszervezése kapcsán számos baráti, szakmai kapcsolat köthető. Nem elhanyagolható, hogy ezen szervezetek ugyanúgy működnek, mint bármely gazdasági társaság, így a napi céges ügymenet (pénzügy, számvitel, ügyvéd, beszállítók) is elsajátítható.

Akik már egyetemistaként a tanult szakmájuk elkötelezett hívei, kiemelten a tudományos irányban továbbkutató doktoranduszok építhetik karrierjüket a tanszék munkatársaival, illetve a szakmai konferenciák résztvevőivel vagy akár a szaktekintélynek számító előadóval. A fejlesztéssel foglalkozó cégek közös kutatólaboratóriumokat is működtethetnek az oktatási intézményben, így ott lehetőség nyílik a szakmai munka végzésére, a képességek kibontakoztatására. A tudományos fokozat megszerzésének amúgy is követelménye bizonyos számú publikáció, prezentáció megjelentetése, így e kapcsán is szerezhetők gyakorlati tapasztalatok.

Néhány éves hullámvölgy után a cégek ismét látnak fantáziát a tanulmányi szerződések megkötésében is. Bár ez mindkét fél számára jelent némi kockázatot, de a kapcsolatok szorosabbá tételére, a kölcsönös együttműködés megkezdésére lehetőséget ad.