Hároméves szerződés keretében 110 ezer hengerfejet és ugyanannyi motorblokkot szállít Kínába a Hydro Alumínium Győr Kft. Az első, hengerfejekből álló szállítmányt a napokban indították útnak a Shenyang Brilliance Jinbei Automobile Co. Ltd.-hez, ahol az első kínai középkategóriás autóba, a Zhonguába építik be azokat. A győri társaság a kínai szerződéssel volumenében a legnagyobb magyar exportáló cég lesz az ázsiai országba.

Havasi Ferenc, a Hydro Alumínium Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: a cég életében mérföldkőnek számít a még 2004 februárjában megkötött kínai szerződés. Ezzel a Hydro vállalatcsoporton belül is úttörő szerepet játszik a győri üzem. Az ázsiai országba történő, 2005-2008 közötti szállítások révén - a ma mintegy 500 fős üzemben - további 100 munkahely létesülhet.

A fenti hír bejelentésekor Huszty András, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős kormánymegbízott elmondta, hogy az idei első fél évben duplájára nőtt a Kínába irányuló magyar export a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az oslói központú Norsk Hydro 100 százalékos leányvállalataként tevékenykedő Hydro Alumínium Győr Kft. a GM Opel asperni gyárának három- és négyhengeres hengerfejet gyárt, az Audi Hungaria Motor Kft.-nek motorblokkot munkál meg, a BMW 3-as sorozathoz négyhengeres hengerfejet állít elő, valamint a Renault-t évi 200 ezer dízelhengerfejjel látja el. 2003-ban 58,6 millió euró (14,6 milliárd forint) forgalmat bonyolított, 2004-re mintegy 67 millió eurót (16-17 milliárd forintot) tervezett. Gyártósorai évente csaknem egymillió egység előállítását teszik lehetővé.