A lakosság által szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségének megduplázására számít 2005-ben a csomagolási hulladékok hasznosítását koordináló Öko-Pannon Kht. az elkülönített gyűjtés kiterjesztése és lakossági felvilágosító programok eredményeképpen - jelentette ki Viszkei György, a társaság ügyvezető igazgatója. Az Öko-Pannon múlt héten közzétett harmadik negyedéves jelentéséből kiderül: a koordinálószervezet hasznosításra kötelezett partnereinek száma 1200 fölé emelkedett, amelyek a harmadik negyedévben együttesen 112 ezer tonna csomagolást bocsátottak ki, s a társaság szervezésében ennek 50 százalékát gyűjtötték be és hasznosították.

Az Öko-Pannon szerződéses partnerei az évi 815 ezer tonnára becsült teljes hazai csomagoláskibocsátás nagyjából felét adják. A több mint 1200 cég január eleje és szeptember vége között 295 ezer tonna csomagolóanyagot bocsátott ki, amelyből a koordinálószervezet 150 ezer tonna hasznosításáról gondoskodott. A hasznosított menynyiségen belül a lakossági szelektív gyűjtésből származó hulladék aránya a 2003-as három százalékról az idén várhatóan 23 százalékra emelkedik annak eredményeképpen, hogy a koordinálószervezet mostanra az ország 24 régiójában szállt be az elkülönített lakossági hulladékgyűjtés finanszírozásába a csomagoláskibocsátó partnerei által fizetett licencdíjat felhasználva. Az Öko-Pannon közreműködésével az ország kétszáz településén több mint kétmillió lakos gyűjtheti különválogatva az otthonában képződött csomagolási hulladékokat az érintett településeken működő közel 1700 gyűjtőszigeten.

Az ipari és a lakossági szelektív gyűjtés, valamint a hulladékhasznosítás támogatására az Öko-Pannon az idén 2,6 milliárd forintot fordít, emellett a szerződött településeken széles körű oktatási programot folytat a lakossági részvétel erősítése érdekében. Ennek első eredményeit mutatja, hogy ezeken a helyeken az egy főre jutó szelektíven gyűjtött hulladék éves mennyisége a tavalyi 6,8-ről az idén nyolc kilogrammra növekedhet, igaz, ez még mindig jócskán elmarad az európai uniós tagállamok 30 kilogrammos átlagától.