Az orosz gazdaság immár hatodik éve tartó növekedése jó lehetőségeket kínál az Oroszországban alapított menedzseri tanácsadó cégeknek. A vállalatok részéről ugyanis egyre nagyobb igény mutatkozik a stratégiára vonatkozó szakmai tanácsadás iránt. Így látja a helyzetet Oleg Danyilin, az Ernst & Young tanácsadó menedzsere. A The Moscow Times szavait idézve kiemelte: a struktúraváltás, a fúziók, a vállalatfelvásárlások, a magas olajárak és az állami szabályozás változásai terén mutatkozó jelenlegi konjunktúra táplálja ezt a keresletet. Szerinte a menedzseri tanácsadókkal való együttműködés ma már éppúgy divatos és sikkes, mint azt mondani, hogy "majd beszélek az ügyvédemmel".

Az Oroszországban működő száz vezető tanácsadó cég forgalma ez év első felében 41 százalékkal nőtt, és elérte a 7,2 milliárd rubelt (mintegy 250 millió dollár). Ez négyszeresen meghaladja a három évvel korábbi szintet. Stephan Dertnig, a Boston Consulting Group moszkvai irodájának vezetője szerint a tanácsadási konjunktúra részben a magas olajáraknak köszönhető. Ám Oroszországnak még sok tennivalója van, hogy felzárkózzék a fejlettebb piacokhoz. A menedzseri tanácsadásba beletartozik a segítségnyújtás a szervezeti, üzleti, pénzügyi stratégia, valamint a marketing és operációs modellek kidolgozásához, fejtegette Danyilin.

Egyes számítások szerint az oroszországi tanácsadási szektor az idén 66 százalékkal bővült. A piacon lévő fontosabb szereplők közé olyan nyugati tanácsadó cégek tartoznak, mint az Ernst & Young, a Deloitte, az IBM, a Boston Consulting Group és a McKinsey. De egyre nagyobb versenyt támasztanak a nagy helyi cégek is, mint az IBS vagy az Aksion BKG, valamint az oroszok által vezetett specializált, tanácsadó cégek. Mindazonáltal - véli Danyilin - a nyugati tanácsadóknak lényegesen jobb esélyeik vannak nagy projektek elnyerésére.

A kereslet gyorsabban nő azon vállalatok körében, amelyek vezető ágazatokban működnek, mint az energia, a bányászat és a távközlés, mutatott rá Danyilin. E vállalatok kockázatos vagy igen bonyolult projektek megvalósításán tevékenykednek, és ezért szükségük van szakmai tanácsra és támogatásra. De más ágazatok részéről is "egészséges kereslet" mutatkozik tanácsadási szolgáltatások iránt. (BGy)