A csökkenő ütemű piacbővülés és a zsugorodó haszonrés miatt a személyi számítógép egyre kisebb üzlet a hagyományos nagy amerikai és európai gyártóknak. Az amerikai Gartner piackutató cég szerint 2007-ig a tíz legnagyobb piaci szereplőből három biztosan kiszáll az iparágból, s a gyártás egyre nagyobb része kerül át a Távol-Keletre.

Az "első fecske" az üzletág nagy öregje, az amerikai IBM Corp. lehet. Üzleti körökből származó hírek szerint a számítógép-óriás PC-részlegének eladásáról tárgyal - írja a Financial Times. Az értékesítés a teljes portfóliót érintené, így a noteszgépeket is. Elemzők szerint az IBM egy-két milliárd dollárnyi összeget kaphat az egykor nagy reményű profiljáért a feltehetően távol-keleti vevőtől. Úgy tudjuk, az egyik legesélyesebb vevő a kínai Lenovo cég, amelyet korábban a szakmában Legendként ismertek.

A nagy teljesítményű számítógépeiről ismert IBM 23 éve gyárt személyi számítógépet. Lépését már akkor is többen kifogásolták, de a piacról való kilépést csak az utóbbi egy évtizedben sürgetik az iparági elemzők. Az IBM 92 milliárd dollárra tehető éves bevételéből a PC-üzletág 12 százalékot képvisel. A társaság jövedelmezőségéhez is egyre kisebb mértékben járul hozzá e profil, amely elemzők szerint az idén 100 millió dollárnál kisebb adózás előtti nyereséget hoz.