Ötödik alkalommal tartott árverést pénteken a közüzemi piacon felesleges erőművi kapacitások értékesítésére az MVM Rt. Az aukción igen szerény volt az érdeklődés.

Az árverésen az MVM Rt. egy úgynevezett virtuális erőmű termelését kínálja fel a szabadpiaci kereskedőknek, nagyfogyasztóknak az év második felére. A negyven magyarországi villamosenergia-kereskedő közül mindössze hét vett részt, közülük öten vásároltak a felkínált kapacitásokból. A fogyasztók közül egy sem vett részt közvetlenül az árverésen.

Ezúttal csúcsidőre is tett ajánlatot az MVM Rt., és a kínálat bővítése érdekében az éjszakai terméket is kétféleképpen vitte kalapács alá. Völgyidőszakra 180, folyamatos felhasználásra 80, a csúcsidőszakra pedig 50 megawattnyi kapacitást árvereztek. A csúcsidőszaki kapacitásra egyetlen ajánlat sem érkezett. A völgyidőszaki termékre viszont a felkínált mennyiségnél valamivel nagyobb igény mutatkozott, így az árverési szabályzat által megengedett módon annak mennyiségét 180 megawattról 190 megawattra növelte az MVM Rt. A 80 megawattnyi folyamatos felhasználású kapacitásból viszont mindössze 15 megawattot sikerült értékesíteni. A völgyidőszaki kapacitást 4,62, az utóbbit pedig 8,50 forintos kilowattóránkénti áron vitték el a kereskedők. (VG)