Alaposan átalakult a világ legnagyobb cégeinek globális sorrendje a Financial Times 500 legnagyobb céget tömörítő listája alapján. Ugyan a tavaly az élre került General Electric megőrizte elsőségét, mindez csak egy hajszálon múlt: a harmadikról a második helyre kapaszkodó Exxon- Mobil alig marad el mögötte. A tavaly második Microsoft részvényeinek piaci értéke ezúttal a harmadik helyre volt elég.

Az iparági összetételt nézve továbbra is a bankok adják a lista összesített részvényértékének döntő részét, ám az olaj- és gázszektor - több mint 40 százalékot javítva - a negyedikről a második helyre jutott, a szoftver- és informatikai szolgáltatások ágazata pedig két helyet előrelépve a hatodik lett.

Az egekben járó olajár miatt az európai listán is az olajcégeké a főszerep: itt a globális lista ötödik helyén álló BP van az élen. A legtöbbet előrelépők listáját a 398.-ról a 233. helyre jutó Mol vezeti, de az első 25-ben van a 290.-ről 212. helyre kapaszkodó OTP Bank is.

A kelet-európainak titulált, régiónkat is magába foglaló lista első hét helyén orosz cégek állnak. A legnagyobb változás a második helyről az adóhatósági eljárás nyomán a történelem süllyesztőjében eltűnő Jukosz hiánya. A közép-európai cégek közül a Cez cseh áramszolgáltató után az OTP Bank a második, míg a Mol az ötödik helyet szerezte meg. Rajtuk kívül további hat magyar vállalat került az első száz cég közé.