A GLS Magyarországon 2005 áprilisában nyitotta meg az első paketshopot, és már a GLS Hungary Kft. által működtetett 22 depóban működnek országszerte a "csomagboltok" - tudtuk meg Szemkeő Gábortól, a társaság ügyvezető igazgatójától. Ezeken a felvevőhelyeken bárki feladhatja csomagját sorban állás nélkül. A tesztidőszak kedvező tapasztalatai alapján országos hálózat kiépítését tervezik. Októberig várhatóan további 50 feladóhely nyit, néhány éven belül pedig 300-ra bővül ezek száma. A szolgáltatáshoz internetes követési lehetőség is társul, így a feladók teljes biztonságban tudhatják csomagjaikat az Európai Unió területén.

Szemkeő Gábor magánszemélyeknek és az esetenként feladó cégeknek ajánlja a paketshopon keresztüli csomagfeladási lehetőséget. A feladás nagyon egyszerű: a feladó átadja a csomagját a paketshopban, és Magyarországon a feladást követő munkanapon a GLS kézbesíti azt. Az Európai Unión belül az átfutási idő 24-96 óra. A szolgáltatáshoz tartozik az automatikus csomagbiztosítás is, csomagonként legfeljebb 50 ezer forintig. A paketshop-csomagok esetében nincs utánvét-szolgáltatás, határidős kézbesítés, veszélyes áru szállítása és magasabb értékbiztosítás.

A csomagok árát nem a súlya határozza meg, hanem a mérete, így az ár gyorsabban és egyszerűbben kiszámolható. A paketshop-csomagok súlya belföldön legfeljebb 40 kilogramm, exportcsomag esetében maximum 50 kilogramm lehet. A körméret (kétszer a rövidebbik oldalak + egyszer a hosszabbik oldal) nem haladhatja meg a három métert, ahol a magasságot 60 centiméterben, az egyik szélességet 80 centiméterben, a hosszat legfeljebb 200 centiméterben maximálták. Németországban a GLS paketshop-koncepciója 1997 óta töretlenül sikeres. Eddig 1700 paketshop nyílt, és az év végéig 2500-ra szeretnék növelni a csomagfelvevő helyek számát. A GLS Ausztria pedig országszerte 500 "csomagbolt" nyitását tervezi azokon a területeken is, ahol az osztrák posta kivonult a piacról. (MK)