Újabb ingatlanos hálózat, a főleg exkluzív lakásokkal, villákkal és nyaralókkal foglalkozó német Engel & Völkers lép a magyar piacra - tudtuk meg a hamburgi székhelyű licenctulajdonos cég budapesti képviselőjétől. A társaság az első hullámban a napokban Szombathelyen, nem sokkal később pedig Budapesten, majd Hévizen nyit irodát, és most szerződni szándékozó közvetítő társaságokat keres.

A vállalat reméli, hogy az idén 3-4, jövőre pedig 10-12 irodát nyit Magyarországon, s emellett Csehországban, Szlovéniában, Horvátországban és Romániában is megjelenik. A terjeszkedést Budapestről fogják irányítani, mivel az itteni cég kapta meg az anyavállalattól a Master Licence Partner fokozatot.

A 103 partnercéggel működő, 1977-ben elindított hálózat eddig jobbára a német nyelvterületen vetette meg a lábát, de az elmúlt öt évben a spanyolországi Marbellán, a dél-afrikai Fokvárosban, Dubaiban és az amerikai Nápolyban (Florida állam) is megtelepedett. A német nyelvterületen kívüli európai országokban eddig húsz közvetítővel áll kapcsolatban.

A hálózat tagjainak többsége lakóingatlanok adásvételével és finanszírozással foglalkozik, de néhány német és más európai irodában kereskedelmi létesítmények is szerepelnek a palettán. Legutóbb Catherine Zeta-Jones, Claudia Schiffer is az Engel & Völkersen keresztül értékesítette luxusingatlanjait.

Az E&V 2003-ig - hosszú éveken keresztül - stratégiai együttműködést folytatott a Sotheby's cég ingatlanos leányvállalatával. Két éve azonban a másik nagy brit aukciósház, a Christie's hasonló cégével kötöttek egyezményt, így most ennek holdudvarát használják fel.

Az ingatlanügynökség ma több mint 170 irodát működtet. Mozsár István, az Engel & Völkers ügyvezető igazgatója szerint már itthon is vannak profi ingatlanirodák, de a luxusingatlanos részpiacra szakosodott, világszínvonalú szolgáltatást nyújtó, nemzetközi információkkal is rendelkező ügynökségi hálózat még nincs a piacon. "Internetes adatbázisunk segítségével megtalálhatja azt a villát, kastélyt vagy akár Szajna menti penthouse lakást, amelyet meg szeretne vásárolni. De nem csak lakóingatlanaink vannak. Az Engel & Völkers 12 ügynöksége ipari ingatlanokkal - például bevásárlóközpontok stb. - értékesítésével is foglakozik. A közelmúlt egyik ilyen nagy projektje volt a berlini Sony Center hasznosítása" - fűzte hozzá. Az ilyen típusú - sok száz millió euró vagy ennél is nagyobb értékű - projektekre külön üzletág szakosodott a cégen belül.

Az igazgató kifejtette: szerinte Magyarországon az a legnagyobb probléma, hogy az ingatlanpiaci forgalom mindössze 10-12 százaléka zajlik ügynökségeken keresztül, míg a németeknél ez az arány 40, Londonban pedig 90 százalék. A profi ügynökségi hálózat, a profi kiszolgálás nyilván itthon is nagyobb piaci mozgást gerjeszt majd. Egyelőre azonban elégedett lenne azzal is, ha az Engel & Völkers megjelenésének (is) köszönhetően az ingatlanpiac forgalmának kb. 15 százaléka ügynökségeken keresztül zajlana a jövőben.

Az E&V csoport a 2003-as 34,2 millió euró után tavaly 49,7 millió eurós bevételt ért el. Ennek kétharmada a lakóingatlanok, egyharmada a kereskedelmi ingatlanok közvetítéséből származott, továbbá csaknem 4 millió eurót hozott a Grund Genug kiadó, amely negyedévi folyóiratot jelentet meg hasonló néven.