Várost építünk - Miskolc Kötvény néven kétmilliárd forint értékben kötvényt bocsátott ki a Miskolci Ingatlangazdálkodó Részvénytársaság. Halmai Gyula, a társaság vezetője elmondta: a 125, egyenként százezer svájci frank alapcímletű kötvény nyolcéves lejáratú, változó kamatozású, és a futamidő végén egy összegben törlesztendő. A kibocsátásban az OTP Bank működött közre. A hagyományos önkormányzati finanszírozási formák mellett a Várost építünk kötvény kibocsátásával az önkormányzat megjelent a magyar tőkepiacon.

A kétmilliárd forint értékű kötvénykibocsátás három fejlesztési csomaghoz biztosít forrást: a bérlakásprogramhoz, a befektetők fogadására alkalmas infrastruktúrával ellátott iparterület kialakításához, valamint a belvárosi rekonstrukcióhoz.

Simon Gábor MSZP-s országgyűlési képviselő arról számolt be, hogy a rendelkezésre álló forrás segítségével valósítják meg a Fő utcai pláza projektet, amelynek során kiemelt figyelmet fordítanak a miskolci belváros megújítására és rehabilitációjára.

A program keretében felgyorsul a belvárosi üzlethelyiségek rekonstrukciója, hatvan épület portáljának felújítására már kötelezettségeket vállaltak a bérlők. Miskolc belvárosában csaknem száz épület található, ennek harminc százalékát már felújította az önkormányzat - mondta a képviselő. Hozzátette: előkészületben van a borsodi megyeszékhely Bazár, Centrum, Kossuth és Kazinczy tömbjének rehabilitációja, ezek a beruházások a vállalkozók bevonásával valósulnak meg. A beruházások nyomán a környező ingatlanok értéke is növekszik.